
Sportscholen roepen politiek op om te kijken naar wat er wél kan
Boxtel - Maandagavond blikte demissionair premier Mark Rutte alvast vooruit naar enkele versoepelingen die mogelijk in het verschiet liggen. Zo glanst er weer wat hoop voor de horeca en ook voor de detailhandel was er goed nieuws te melden, maar over de sportscholen werd geen woord gerept. Dit tot grote frustratie van veel sportschooleigenaren – ook in de gemeente Boxtel - die na een sluiting van zeven maanden in één jaar tijd snakken naar wat lucht.
Bij de sportscholen in Nederland houden in totaal zo’n drieënhalf miljoen mensen hun conditie op peil. Dat is natuurlijk een hele hoop, toch neemt deze branche wat omzet betreft een meer bescheiden positie in. Zeker als je deze afzet tegen de gezamenlijke jaaromzet van de Nederlandse horeca en detailhandel. “Economisch gezien staan we onderaan de lijst”, meent Liempdenaar Jan Schellekens, samen met echtgenote Gemmy eigenaar van meerdere sportscholen in de regio, waaronder Tiga Health & Beauty aan de Prins Bernhardstraat in Boxtel: “Vandaar dat er vanuit Den Haag helemaal niet naar ons wordt omgekeken, want zoals zo vaak draait het uiteindelijk om de knikkers. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat sportscholen een belangrijke bijdrage leveren aan de volksgezondheid en de maatschappij daarmee heel veel onkosten besparen. Vooral dat laatste frustreert mij enorm.”
Knipbeurt Mark Rutte
Toen afgelopen zaterdag in de landelijke media een foto verscheen van een lachende Mark Rutte in de kappersstoel, was wat Schellekens betreft de maat echt vol. “Wel met acht personen tegelijkertijd in een kleine kapperszaak van nog geen twintig vierkante meter, maar met een paar man sporten in een goed geventileerde sportschool van ruim zeshonderd vierkante meter ho maar. Dat is toch de wereld op zijn kop. Hoe krom kan het zijn.” Hij plaatste de bewuste foto vervolgens op LinkedIn en zijn post ging direct viral. “Gelukkig ben ik blijkbaar niet de enige die er zo over denkt”, aldus Schellekens: “Niet dat ik het de kappers, schoonheidsspecialisten en andere ondernemers die voorzichtig open mogen niet gun, integendeel zelfs, maar het gegeven dat onze kleine schoonheidssalon wel weer in bedrijf is en de deuren van de twee verdiepingen tellende sportschool met meerdere in- en uitgangen gesloten moeten blijven, is vanuit de logica simpelweg niet te verklaren.”
Maatwerk is de oplossing
Natuurlijk staat ook bij sportscholen de volksgezondheid voorop. Misschien nog wel meer dan in andere bedrijfssectoren, zo meent Schellekens. Een heropening van de sportscholen zonder beperkingen, is dan ook geen optie. Maatwerk is dat zeker wel. “Wij roepen Den Haag op om te kijken naar wat er op een veilige manier wél kan. Al zouden we bijvoorbeeld ook maar één persoon per vijftien vierkante meter binnen mogen laten, kunnen we in ieder geval weer van start. Geef ons alsjeblieft iets, want zo houden we het niet lang meer vol!” In deze opvatting staat hij niet alleen. Deze wordt door veel sportschoolhouders gedragen. Vandaar dat een delegatie - waaronder Schellekens zelf - aanstaande vrijdag naar het Binnenhof in Den Haag afreist om daar aandacht te vragen voor hun situatie en een brandbrief te aan te bieden. “Hopelijk is Mark Rutte, Hugo de Jonge of één ander politiek kopstuk dan bereid deze persoonlijk in ontvangst te nemen. Dan krijgen we in ieder geval het idee dat we nog serieus worden genomen”, zegt Schellekens.
Volksgezondheid in het geding
Een vol jaar corona is de sportscholen niet in de koude kleren gaan zitten. In die twaalf maanden tijd moesten zij in totaal zeven maanden de deuren gesloten houden en met lede ogen toekijken hoe het ene na het andere lid het abonnement opzegde, of in ieder geval liet bevriezen, terwijl de onkosten gewoon door blijven lopen. Daardoor komen steeds meer sportscholen in financiële problemen. En zelfs als de sportscholen weer open mogen gaan, zal het volgens Schellekens nog een hele poos duren voordat de bedrijfsvoering weer op orde is: “Want je moet al die leden die je het afgelopen jaar hebt verloren, eerst maar weer eens zien terug te kijken. Dat is zeker geen vanzelfsprekendheid.” Maar de sportscholen zijn volgens hem niet de enige verliezers van zeven sportschoolloze maanden. “De grootste verliezers zijn natuurlijk die drieënhalf miljoen leden wiens gezondheid in veel gevallen achteruit is gehold. Overgewicht, verlies van spiermassa en rugpijn zijn aan de orde van de dag. Een flink stuk wandelen op z’n tijd is natuurlijk altijd goed voor lichaam en hoofd, maar het is geen compensatie voor een stevige work-out.”
Zaken prima op orde
Ook Daniël Hoenselaars van sportscholen Daniels Gym op de Boxtelse Markt en 040FIT Boxtel aan de Duit maakt zich zorgen over de gezondheid van zijn leden. De kilo’s vliegen er aan nu eten eigenlijk het enige is dat volgens hem nog wel mag. “Dat brengt niet alleen lichamelijke klachten met zich mee, maar ook geestelijke. Veel mensen zitten daardoor helemaal niet lekker in hun vel. Een hele kwalijke zaak en vooral ook onnodig. Want ik ben van mening dat we onze zaken prima op orde hadden na de eerste lockdown. Net als de meeste sportscholen beschikken wij over goedwerkende reserveringssystemen waardoor er nooit teveel leden tegelijkertijd in een ruimte aanwezig zijn. Als je niet hebt gereserveerd, gaat de deur gewoon niet voor je open. Het is zo simpel als dat. Mensen hadden ook echt het gevoel dat ze veilig bij ons konden sporten. Nu heeft de overheid bekendgemaakt dat ze tweehonderd miljoen euro willen reserveren om de coronakilo’s aan te gaan pakken. Maar het was fijner geweest als we mondjesmaat leden hadden kunnen laten sporten - bijvoorbeeld 20 personen per tijdslot - en daarnaast gedeeltelijk zouden zijn gecompenseerd voor onze inspanningen om dit probleem tegen te gaan”, meent Hoenselaars, die besloot om bij het ingaan van de tweede lockdown alle abonnementen te pauzeren, waardoor de inkomsten op dit moment nihil zijn: “Voor ons begint de tijd dus te dringen.”
Mondjesmaat buiten trainen
Om zelf toch maar bezig te blijven en anderen de kans te geven om te werken aan hun gezondheid, bieden de meeste sportscholen in de gemeente Boxtel – waaronder ook Tiga, Daniel’s Gym en 040FIT - leden wel de mogelijkheid buiten te komen trainen. Individueel of desnoods in kleine groepjes. Daar wordt inmiddels steeds vaker gebruik van gemaakt. Zo ook bij UpFit in de Rechterstraat in Boxtel. Deze sportschool die oktober jongstleden de deuren opende, beschikt over een mooie buitenruimte waar maximaal 8 personen tegelijkertijd op veilige afstand van elkaar kunnen trainen. “Het is fijn om weer bezig te kunnen zijn, maar het zet natuurlijk geen zoden aan de dijk”, vertelt eigenaar Ian Rooth, die verder wel begrip heeft voor het beleid vanuit de overheid: “Ook ik ben ervan overtuigd dat er meer kan op een veilige manier. Zeker met de prijzige ‘coronaproof’ afzuiging die wij speciaal met het oog op COVID-19 hebben laten plaatsen. Maar ik snap dat ze het aantal contactmomenten beperkt willen houden. Vandaar dat ik mij neerleg bij de situatie zoals die nu is. Het is klote, maar het is even niet anders. Al begrijp ik de frustratie van veel collega-sportschoolhouders maar al te goed. Toen ik begon zaten we al midden in de coronacrisis, vandaar dat ik rekening heb gehouden met dit scenario. Wel hoop ik dat we snel weer binnen kunnen sporten zodat we samen met onze leden weer aan hun fysieke én mentale gezondheid kunnen werken!”
