Is jouw tuin al waterslim? Waterschap De Dommel geeft tips.
Is jouw tuin al waterslim? Waterschap De Dommel geeft tips. Foto: eigen collectie

Is jouw tuin al waterslim? Slim aan de slag met deze tips

Algemeen

De zomers worden warmer en droger. Maar we krijgen ook vaker heel veel regen. Dat zagen we de afgelopen maanden wel. En nu nog steeds. Het is zonde als al dat regenwater in het riool verdwijnt. Vang daarom regenwater op in je eigen tuin. Zo help je de natuur een handje en krijg je meer leven in je tuin. In een groene tuin wordt het in de zomer minder warm. Hoe ga je slim om met water in je tuin? Lees hieronder onze tips.

Met een afgezaagde regenpijp trekt het schone regenwater de grond in en wordt het grondwater aangevuld. Zo komt regenwater niet in het riool. Het hoeft niet onnodig te worden schoongemaakt in de rioolwaterzuivering. Ook voorkom je hiermee wateroverlast. Want het riool kan bij een flinke regenbui niet altijd al het water opvangen. En voor je het weet stroomt het vuile rioolwater de beken en sloten in.
Heb je de regenpijp doorgezaagd? Dan kun je het regenwater opvangen in een regenton. Gebruik het later om de planten water te geven. Zo heb je geen drinkwater nodig. En regenwater is ook veel beter voor de planten.
Plantjes op je dak houden regenwater langer vast. Dat kan ook op je berging of garage. Je tuin wordt een fijne plek voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Een groen dak isoleert. In de winter hoef je minder te stoken. En bij warm zomerweer blijft je huis lekker koel.
Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin. Vervang die door planten, struiken of bomen. Zo zakt regenwater in de bodem en wordt het grondwater aangevuld. Informeer bij je tuincentrum welke planten het beste groeien op welke plek. Je helpt kleine dieren, insecten en vogels aan een fijne plek om te leven. Een groene tuin is een koele tuin in een warme zomer.
Ook een waterdoorlatend terras zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan trekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld grastegels. Of wissel je terrastegels af met stroken houtsnippers of grind. Ook voor je inrit kun je waterdoorlaatbare tegels gebruiken.

Op dommel.nl/waterslim lees je hoe je stap voor stap zelf aan de slag kunt in je tuin. Bekijk ook de instructiefilmpjes. Meld je meteen aan voor onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water voor nog meer slimme tips.
Veel gemeenten geven subsidies voor het afkoppelen van regenwater. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden. Geeft jouw gemeente subsidie? Dan betaalt Waterschap De Dommel daaraan mee. Lees meer op dommel.nl/subsidie--afkoppelen-van-regenwater

Ook op andere manieren kun je slim omgaan met water. Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? Wat kan ik doen met kookvocht? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. Lees meer op dommel.nl/waterschijf-van-vijf.

Uit de krant