
De vijf nieuwe wethouders, vlnr: Hans Heesen, Désiré van Laarhoven, Fred van Nistelrooij, Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden.
(Foto: Willemijn Wijdenes)‘Boxtel krijgt vijf wethouders voor de prijs van vier’
Boxtel - Het nieuwe dagelijks bestuur van de gemeente wordt gevormd door vijf wethouders. Die zullen gezamenlijk vier fulltime banen invullen. Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden nemen de komende 5,5 jaar namens BALANS plaats op het pluche, Désiré van Laarhoven en Hans Heesen namens Combinatie95 en Fred van Nistelrooij namens INbox.
Nog voor de coalitie naar buiten kwam met het beleidsakkoord, was dat al in handen van het Brabants Dagblad. Informateur Fons Naterop haalde daarover vrijdag zijn schouders op. “Boxtel is een beetje de Prinsjesdag van het geheel”, verwijst hij naar de Miljoenennota die steevast al voor Prinsjesdag uitlekt.
Het nieuws dat er niet vier, maar vijf wethouders zouden komen, lekte daardoor ook vorige week dinsdag al uit. Het leidde tot negatieve reacties in tijden waarin alle uitgaven van de gemeente extra kritisch tegen het licht worden gehouden. Désiré van Laarhoven ging vrijdag op de kritiek in: “Het zijn allemaal deeltijd wethouders. Allemaal 0,8 fte, dus samen vormen we 4 fte als wethouders. Dat is slechts 10 procent meer dan nu het geval is.”
Die toename is volgens haar te verantwoorden omdat Boxtel zowel in oppervalk als in aantal inwoners ongeveer gelijkmatig groeit nu Esch zich bij de gemeente voegt. “Maar belangrijker nog”, voegt ze daaraan toe, “er liggen een heel aantal uitdagingen voor Boxtel.” Zo liggen er voor Boxtel grote opgaven op het gebied van verkeer, woningbouw, corona en de energietransitie. “Je mag van ons verwachten dat we ondanks dat we voor 80 procent op de loonlijst staan, we voor 100 procent aan de slag gaan voor Boxtel”, aldus Van Laarhoven. “Boxtel krijgt waar voor zijn geld met vijf wethouders voor de prijs van vier.”
Portefeuilles
Mariëlle van Alphen zal de posten Economie en Participatie tot uitvoer brengen. In die rol vallen onder meer GreenTech, de uitvoer van de Wmo en het beleid rondom arbeidsmigranten onder haar verantwoordelijkheid. Een ander groot dossier, Volkshuisvesting, komt voor rekening van Wim van der Zanden. Hij is in het nieuwe college de enige met ervaring als wethouder. Van 2010 tot hij het in 2013 aan de stok kreeg met toenmalig coalitiepartner Combinatie95 vervulde hij die positie al eens. Ook op het gebied van Ruimtelijke Ontwikkeling en de Ouderenagenda pakt Van der Zanden de handschoen op.
In het nieuwe college krijgt Fred van Nistelrooij als wethouder het verkeersdossier onder zijn hoede. Hij heeft grote ervaring op dit gebied in de gemeente Tilburg, waar hij als programmamanager aan diverse grote verkeersvraagstukken werkte. Juist op dit terrein bestonden grote meningsverschillen tussen Combinatie95 en BALANS. De toekomstig wethouder ziet dan ook dat hij vanwege zijn kennis en ervaring hier van meerwaarde kan zijn. Ook het Jeugd- en Jongerenwerk zal hij op zich nemen.
Désiré van Laarhoven gaat over Duurzaamheid, Transitie, Ruimtelijke Ordening en de Gemeenschapshuizen. Partijgenoot Heesen ‘krijgt’ Financiën, Onderwijs, Cultuur en Sport en Jeugdzorg. Alle wethouders krijgen daarmee een onderdeel van het Sociaal Domein in hun beheer. Daarvoor is uitdrukkelijk gekozen om het belang van Boxtel als sociale gemeente te onderstrepen.
Meer over de belangrijkste afspraken uit het beleidsakkoord lees je in DeMooiBoxtelKrant van 17 februari. Het beleidsakkoord zelf vind je op de website van de gemeente Boxtel.