
Valse start voor Kerntakendiscussie: felle kritiek op enquête voor burgers
Boxtel - ‘Onduidelijk’, ‘suggestief’, ‘niet laagdrempelig’ en ‘slordig’. Zomaar wat stempels die een grote meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond op de online vragenlijst plakte die aan de basis staat van de Kerntakendiscussie. Sinds een kleine twee weken staat die enquête online en sindsdien regende het klachten bij de verschillende fracties. De burgemeester neemt die ter harte en belooft er lering uit te trekken.
De Kerntakendiscussie moet er toe leiden dat Boxtel de gemeentelijke financiën op orde krijgt door te snijden in het takenpakket. Daarbij wordt ook de mening van burgers gevraagd. Maar de enquête die daartoe een eerste aanzet moet zijn kon dinsdag rekenen op felle kritiek van de gemeenteraad.
Zo stelde Eric van den Broek (SP) tijdens het vragenhalfuurtje een aantal kritische vragen en diende PvdA-GroenLinks een motie in die opriep de enquête maar helemaal te beëindigen. Dat laatste ging de meeste fracties te ver. “Het nu stopzetten is ook zonde van het geld en moeite”, doelde Rob Kuppens (VVD) op de geïnvesteerde tijd in het op poten zetten van de burgerparticipatie.
Valse start
Toch meende een grote meerderheid van de raad wel degelijk dat de vragenlijst in de huidige vorm een valse start voor het participatieproces vormt. Doordat burgers eerste een account moeten aanmaken alvorens ze hun feedback kunnen geven, haken te veel mensen af, zo stelde vrijwel de gehele raad. Dat wordt volgens Mirjam Bemelmans (PvdA-GL) ondersteund door de cijfers. Van de ruim 10.000 burgers die de vragenlijst hebben bekeken, vulden slechts 133 burgers, een schamele één procent, beide vragenlijsten in.
Ook zouden de vragen vaak suggestief zijn en missen enkele partijen zoals BALANS de mogelijkheid voor burgers om hun eigen kijk op zaken te geven. Daarnaast is volgens Van den Broek gebrekkig gecommuniceerd over het bestaan van de vragenlijst. Hij stelt dat de krant waarin de gemeentelijke mededelingen staan niet op ieder adres bezorgd wordt. Dat bevestigt Christien van Schijndel (Combinatie95), die zelf woont in Esch. Zij stelt daarom voor de enquête daar ook onder de aandacht te brengen.
Lering trekken
Burgemeester Ronald van Meygaarden liet weten zich de kritiek aan te trekken. Wat hem wel verbaasde was dat de gemeente zelf slechts negen klachten over de vragenlijst heeft ontvangen. “Ik vind het teleurstellend als u allemaal klachten heeft en wij hebben ze niet. Dan gaat er ergens in het proces iets fout”, doelt hij op de klaarblijkelijk gebrekkige communicatie. Hij riep de raadsfracties dan ook op klachten die hen bekend zijn door te sturen naar hem.
De burgemeester wees er op dat de burgerparticipatie op dit moment bemoeilijkt wordt door de strenge coronamaatregelen. Dit maakt het organiseren van fysieke bijeenkomsten onmogelijk. Wel gaf hij aan lering te trekken uit de kritiek die de gemeente zelf ontvangt en die hij nog binnenkrijgt vanuit de raadsfracties.
Van Meygaarden benadrukte dat het feit dat ruim 10.000 mensen die de vragenlijst hebben bekeken betekent dat de communicatie over de Kerntakendiscussie kennelijk dus wel door veel inwoners opgepikt wordt. Hij wees wel op de rol die de gemeenteraad zelf ook heeft om de achterban te betrekken bij de Kerntakendiscussie: “De afdeling communicatie heeft de plannen met betrekking tot de Kerntakendiscussie naar buiten gebracht, maar helaas heeft nog niemand van de raad het gedeeld.”
De burgemeester eindigde met de belofte dat hij er alles aan zal doen om in het vervolgproces zo veel mogelijk burgers te betrekken bij de Kerntakendiscussie. En daarmee kon hij vooralsnog de meerderheid van de raadsleden geruststellen.