
Boxtel sluit zich aan bij roep om noodfonds voor gemeenten in financiële problemen
Boxtel - De gemeenteraad nam dinsdag een motie aan waarin het Rijk gevraagd wordt een noodfonds van 2 miljard euro per jaar op te richten om de financiële gevolgen van de decentralisatie van Jeugdzorg en Wmo op te kunnen vangen. Sinds die decentralisatie in 2015 kampen veel gemeenten met financiële problemen, zo ook Boxtel. De motie is een initiatief van gemeente Zoetermeer en moet op 12 februari tijdens het VNG-congres aan de regering worden aangeboden.
Omdat de kosten sinds de decentralisatie van Jeugdzorg en de Wmo voor gemeenten zijn gestegen en de Rijksuitkering achterbleef zitten veel gemeenten in geldnood. Boxtel is één van die gemeenten. Er werden al diverse pogingen gedaan het Rijk te doordringen van de noodzaak een oplossing voor deze geldproblemen te vinden, maar tot nu toe bleef een echte oplossing uit.
Boxtel besloot daarom zich in september aan te sluiten bij een collectief van gemeenten door met een motie de actie ‘Raden in verzet’ van de gemeente Zoetermeer te steunen. Net als toen was het ook nu PvdA-GroenLinks dat een vervolg daarop via een motie aan de raad voorlegde. Dat vervolg bestaat uit een voorstel dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op 12 februari - in vrij felle bewoordingen - opdraagt een tijdelijk steunfonds voor gemeenten in het leven te roepen en tot het zover is al het verdere overleg op te schorten.
In tegenstelling tot september was nu echter niet de gehele raad enthousiast over de motie. Dat had voor een belangrijk deel te maken met de manier waarop ‘Zoetermeer’ het verzoek verwoordt. “Termen als ‘kapot bezuinigen’, geven een wat activistisch beeld”, gaf Joep Schalkx (Combinatie95) een inkijkje in die tekst. Zijn fractie steunde de motie overigens wel.
Vanwege het taalgebruik deden zijn collega’s van CDA dat niet. “Dreigen weg te lopen van de overleggen gaat wat ons betreft toch te ver”, vond Kübra Attalay. En zo dachten ook Rob Kuppens (VVD) en Sohib Houssain (D66) erover. Die laatste zag er bovendien weinig meerwaarde in ten opzichte van de motie die in september al unaniem werd aangenomen.
Dat weerlegden Rinze van der Veen en Eric van den Broek (SP). Hun fractie vindt dat Boxtel blijvend druk moet uitoefenen op het Rijk om de urgentie van de tekorten te blijven onderstrepen. Ook demissionair wethouder van Financiën Herman van Wanrooij zag wel wat in een vervolg: “Ik kan mezelf wel bij eerdere sprekers aansluiten en onder anderen bij mijnheer Van den Broek die praat over ‘het in stemming brengen van’ en daarmee het college van iets meer mandaat te voorzien.”
Met dit advies van de demissionair wethouder in het achterhoofd werd de motie werd uiteindelijk dan ook met ruime meerderheid aangenomen. CDA, VVD en D66 stemden tegen vanwege de in hun ogen te felle bewoordingen in het voorstel dat uiteindelijk op 12 februari aan het Rijk wordt voorgelegd, óók namens Boxtel.