
BHC en JRL organiseren digitale open dag op 27 februari
Boxtel - De middelbare scholen in Boxtel hebben er dankzij de coronacrisis verschillende uitdagingen bij gekregen. Eén daarvan is het onderwijs op afstand. En hoewel het digitale onderwijs steeds meer op rolletjes loopt, levert het uiteraard ook praktische problemen op. Een van die problemen is bijvoorbeeld het organiseren van de jaarlijkse open dagen.
Ondanks de sluiting, die al sinds december van kracht is, zorgt het onderwijs op afstand niet voor grote problemen op de middelbare scholen in Boxtel. Emmeken van der Heijden, waarnemend rector Scholengroep Boxtel, laat weten dat het JRL en BHC sowieso al met digitale leermethoden werkten voordat het coronavirus in ons land zijn intrede deed. De coronacrisis heeft dit proces een extra duwtje in de rug gegeven, maar nieuw was het dus niet voor de meeste docenten.
Ervaring opgedaan voor afstandsonderwijs
Ook de ervaring die bij de vorige sluiting het afgelopen voorjaar is opgedaan, wordt meegenomen. En dat betekent niet alleen dat de docenten nu beter gewend zijn aan het werken met de digitale onderwijspakketten van Microsoft en Google die in Boxtel gebruikt worden, maar ook dat beide techreuzen hun onderwijssoftware de afgelopen maanden hebben geoptimaliseerd. “Ze hebben bijvoorbeeld break-out rooms ingericht waarin je leerlingen in een groepje kunt laten samenwerken”, vertelt Van der Heijden. “Die mogelijkheid had je eerder niet.”
Het onderwijs op afstand betekent dat er minder persoonlijke begeleiding voor leerlingen mogelijk is. Maar het biedt ook kansen, aldus Van der Heijden. Zo zijn digitale leeromgevingen heel goed afgestemd op de persoonlijke leerdoelen van leerlingen. Van der Heijden: “Dan ga je ook meer formatief toetsen, wat wil zeggen dat je niet toetst voor een cijfer alleen, maar dat je ook toetst waar leerlingen goed in zijn en wat ze nog moeten leren.”
Daar waar geen onderwijs op afstand geboden kan worden, zoals in het praktijkonderwijs en het onderwijs voor eindexamenleerlingen, gaat het in Boxtel naar omstandigheden goed. “Praktijkvakken thuis volgen is lastig en je examen voorbereiden is dat ook”, aldus Van der Heijden. “Bovendien moet je voor je examendossier ook volbrengen, dus je moet bepaalde toetsen gewoon afleggen.”
Open dagen 27 februari
Wél problematisch is dat vanaf februari groep 8 leerlingen moeten gaan nadenken over naar welke middelbare school zij het volgende schooljaar willen. Gewoonlijk baseren zij hun keuze voor een belangrijk deel op de open dagen. Leerlingen in spe kunnen tijdens die dagen (proef)lessen volgen, maar ook in gesprek gaan met leerlingen en docenten en de school met eigen ogen zien.
Omdat het niet in de lijn der verwachting ligt dat er snel weer grootschalige bijeenkomsten als een open dag georganiseerd kunnen worden hebben het Baanderherencollege (BHC) en het Jacob-Roelandslyceum (JRL) er voor gekozen hun open dagen digitaal te organiseren. Op zaterdag 27 februari openen beide scholen de (digitale) deuren; het JRL ‘s ochtends van 10.00 tot 12.15 uur, het BHC van 12.00 tot 15.00 uur.
Tijdens dit ‘open huis’ worden presentaties gegeven, filmpjes vertoond en er wordt ook een interactief deel gepland waarin ouders en leerlingen vagen kunnen stellen en de school kunnen zien. Hoe de dagen precies worden ingevuld is te bekijken op de websites van beide scholen, bhc.osboxtel.nl en jrl.osboxtel.nl.
Niet bang voor minder aanmeldingen
Van der Heijden is niet bang dat het achterwege blijven van een fysieke open dag ervoor zal zorgen dat minder leerlingen zich aanmelden. “Die signalen heb ik nog niet. Dat heeft er ook mee te maken dat elke school nu online open dagen heeft”, concludeert ze. Lachend: “Het is niet zo dat de ene school nu de deuren wagenwijd open zet en gewoon mensen ontvangt en dat wij dat niet kunnen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje wat dat betreft.” Daarnaast zijn in Boxtel geen andere middelbare scholen dan het BHC en JRL, waardoor kiezen voor een andere school direct ook betekent dat kinderen dagelijks naar een andere gemeente moeten reizen.
De waarnemend rector stelt ook dat de werving van nieuwe leerlingen ook niet alleen berust op een open dag. “Er zijn bijvoorbeeld ook mini-lesjes, avonden voor ouders, en dat kan ook allemaal digitaal.” Wel houdt ze een kleine slag om de arm voor wat betreft fysieke activiteiten naast de digitale open dag, mochten de coronamaatregelen dat toch toelaten. “Komt er een fysieke mogelijkheid, dan is dat natuurlijk een fantastische aanvulling!”
