
Woonstichting JOOST ontwikkelt 22 duurzame appartementen op terrein De Kleine Aarde
Boxtel - Op het terrein van De Kleine Aarde worden 22 bijzonder milieuvriendelijke woningen ontwikkeld. Woonstichting JOOST bouwt de woningen in samenwerking met Heijmans, FAAM Architecten en Waterschap de Dommel en doet dat volledig circulair.
Het klinkt voor milieuliefhebbers als een droom: wonen op het terrein van De Kleine Aarde in een super duurzaam en betaalbaar huurcomplex. Toch is dat wat Woonstichting JOOST betreft precies wat er gaat gebeuren op het terrein van het milieueducatiecentrum, waar 22 appartementen worden gebouwd.
Het gebouw wordt opgetrokken uit hout en andere volledig recyclebare materialen. Projectontwikkelaar Niels Vader vertelt lachend hoe de Belgische houtbouwer verbaasd reageerde toen hij informeerde of de gebruikte lijmsoort wel echt de meest duurzame was. “Maar ge bouwt toch al in hout?!”, doet hij lachend de reactie na.
Het geeft aan hoe de woonstichting tot in de details bezig is een zeer duurzaam appartementencomplex te realiseren. Dat bestaat als het af is uit 22 appartementen in twee woonlagen, die als de woningdruk in Boxtel op termijn zou afnemen, omgevormd kunnen worden tot 2 appartementen en 10 woningen met twee verdiepingen. “Dat is het voordeel van hout; je kunt vrij letterlijk een gat in de vloer van de bovenste woningen zagen en er een trap aanleggen”, aldus Vader.
Innovatief en milieuvriendelijk
De appartementen kennen als ze af zijn een centrale wasruimte, met super efficiënte wasmachines voor collectief gebruik. Ook is er een centraal warmtesysteem, dat de temperatuur 24/7 op een behaaglijke 18 graden Celsius houdt. Bewoners kunnen vervolgens naar wens bijstoken met elektrische verwarmingen die van stroom worden voorzien door zonnepanelen. Om pieken in het elektriciteitsgebruik op te vangen krijgen de woningen accu’s.
Zelfs de (vacuüm)toiletten en (nevel)douches waarmee ieder appartement uitgerust is verbruiken maar een fractie van het water dat de traditionele varianten doen. En de uitwerpselen worden in een ondergrondse container opgevangen zodat ze direct door een afvalverwerker kunnen worden opgehaald en niet in het riool komen.
Vanwege de innovaties kan het project rekenen op forse subsidies van in totaal ruim 1,3 miljoen euro. Deze innovaties hebben betrekking op de techniek en het gebouw zelf, maar ook op de maatregelen de de woonstichting toepast om de biodiversiteit aan en om het gebouw te laten toenemen.
Toch is het zeer experimentele karakter waarover in een vroeg stadium van de plannen gesproken werd losgelaten. Dat komt volgens Vader omdat de 22 bewoners ook weer niet tot ‘proefkonijnen’ gebombardeerd moeten worden. “Het zijn immers wel onze huurders.” Hij stelt daarom namens de woonstichting steeds de vraag: ‘is de werking en duurzaamheid bewezen?’. “Alle technologieën moeten ook toepasbaar zijn op ons overige bezit”, doelt hij op de ongeveer 7.500 woningen die JOOST in de regio verhuurt. Met deze duurzame, maar realistische aanpak mikt JOOST volgens Vader ‘niet op geitewollensokken, maar happy socks’ types.