
VVV Noordoost Brabant huurt met ingang van dit jaar een ruimte in een kantoorpand op Landgoed Velder.
(Foto: Sander van Kasteren)VVV Noordoost Brabant vindt nieuw onderkomen op Velder
Boxtel - Het hoofdkantoor van VVV Noordoost Brabant is met ingang van dit jaar verhuisd van De Moriaan, het oude pand aan de Bossche Markt, naar een kantorencomplex op Landgoed Velder. De verhuizing is onderdeel van een bredere ontwikkeling waar ook het afstoten van fysieke kantoren deel van uitmaakt. Dat betekent dat de toekomst voor het VVV-kantoor aan de Boxtelse Markt onzeker is.
VVV Noordoost Brabant is als uitvoerorganisatie verantwoordelijk voor alles wat er op het gebied van regiomarketing gebeurt in de 16 aangesloten gemeenten. De organisatie huurde in veel dorpen en steden kantoren om daar zaken als VVV-bonnen te verkopen en een fysiek informatiepunt voor toeristen te bieden. Dat was in Den Bosch het geval, maar geldt ook nu nog in Boxtel.
De directeur van VVV Noordoost Brabant, Rein de Laat, heet de verslaggever van deze krant vriendelijk welkom op de nieuwe kantoorlocatie midden op Landgoed Velder. Vanuit de Liempdse bossen runt hij samen met acht medewerkers de regiomarketing in een gebied dat zich uitstrekt van Den Bosch, Oisterwijk en Boxtel tot aan Cuijk en Boxmeer in het Oosten.
Exploitatie vvv-kantoren niet rendabel
De verhuizing uit De Moriaan is onderdeel van een bredere ontwikkeling binnen de VVV. Het bezoek aan VVV-kantoren ziet De Laat al jaren afnemen, terwijl veel gemeenten hun subsidies daarvoor juist intrekken. Dat maakt dat de exploitatie niet langer financieel haalbaar is. “Het is een utopie te denken dat er met een fysiek kantoor een verdienmodel mogelijk is waarbij winst gemaakt wordt”, is hij helder. Dus doet zijn organisatie die kantoren van de hand. De hoop is dat ze elders ondergebracht kunnen worden of dat een commerciële partij de exploitatie overneemt.
Het VVV-kantoor in Boxtel is momenteel gevestigd in ‘t Hofje, een historisch pand aan de Boxtelse Markt. VVV Noordoost Brabant huurde die locatie van Woonstichting JOOST. Halverwege dit jaar eindigt ook hier de huurovereenkomst. En daarom zijn de gesprekken over de toekomst van een fysiek informatiepunt in Boxtel momenteel volop gaande. “Als we het informatiepunt goed onderbrengen bij derden, boet het niet in aan kwaliteit, terwijl de kosten voor ons een stuk lager uitpakken”, redeneert de directeur.
Naast een nieuwe exploitatievorm op de huidige locatie is ook een informatiepunt op een andere plek daarmee een serieuze optie. Een ruimte in het gemeentehuis of de bibliotheek zijn daarbij voor de hand liggende alternatieven. Zo is de wens van de gemeente is nog steeds om de bieb om te vormen tot een cultureel broeinest. Daar zou een VVV-kantoor niet misstaan. De Laat ziet zulke creatieve oplossingen in verschillende dorpen, zoals bijvoorbeeld Oisterwijk: “Daar werd een VVV-informatiepunt gecombineerd met een Brownies & Downies.” En in Vught zit een VVV-informatiepunt in de voormalige Petruskerk.
Van fysieke naar digitale dienstverlening
Het sluit aan bij de nieuw ingeslagen weg van de VVV, waarbij de nadruk meer op een digitale werkwijze ligt dan op het in stand houden van VVV-kantoren. De Laat: “Als voorbeeld noem ik Den Bosch, waarbij we online meer dan één miljoen bezoekers hebben. Als je dat afzet tegen de fysieke locatie, dan ga je dat natuurlijk nooit winnen.” Hij ziet het VVV-kantoor dan ook meer als service voor toeristen dan als een rendabele winkel.
Met de verhuizing van het VVV-informatiepunt uit De Moriaan moest ook VVV Noordoost Brabant, dat op een andere verdieping van het pand kantoor hield, verhuizen. Een locatie midden in het centrum was daarvoor niet nodig en ook niet langer betaalbaar. Volgens De Laat past Velder prima bij de kernwaarden van de VVV. “Het is een locatie met een prachtige historische waarde en dat past in ons vak waar verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn en waar bestemmingen worden vermarkt vanuit die authenticiteit”, doelt hij op het statige landhuis. Daarnaast benadrukt ook de natuurinclusieve waarden waar zijn organisatie voor staat. En dat voor een fors lagere huur dan in Den Bosch betaald moest worden.
De directeur benadrukt dat de VVV-informatiepunten los gezien moeten worden van de uitvoerorganisatie VVV Noordoost Brabant. “VVV is het merk dat wij uitdragen”, vertelt hij. “Wij vormen het marketingbedrijf daarachter.” Zijn organisatie is daarmee verantwoordelijk voor de verkoop van VVV-bonnen, maar ook het verstrekken van informatie aan touroperators, het onder de aandacht brengen van interessante locaties bij toeristen en het aanreiken van een kapstok waar gemeentes en regio’s hun toeristische plannen aan op kunnen hangen. VVV Noordoost Brabant werkt daarvoor met zogeheten ‘verhalen’, zeven thema’s die bij de regio passen, zoals de agrarische kant.
Heemkunde Boxtel dreigt ‘dakloos’ te worden

