
Ondernemers worstelen met lockdown
Boxtel - Een filmpje dat ondernemer Natasja Willems vorige week op Facebook plaatste over de in haar ogen ‘oneerlijke’ lockdown riep honderden reacties op. Die waren overwegend positief over haar actie. Want het voelt oneerlijk dat grote winkelketens als Kruidvat wel open mogen, maar veel lokale ondernemers wat dat betreft het nakijken hebben. Intussen wordt hard gewerkt aan online-oplossingen voor gesloten retailers.
Verbaasd nam Natasja Willems de afgelopen week de telefoon op. Het was iemand van de gemeente, die wilde weten waarom er toch zo veel bedrijvigheid in en om haar winkel was. Desgevraagd legde de ondernemer uit dat zij conform de afspraak enkel nog kleding bezorgt. “Maar ik heb zo’n fijne klanten, dat die zijn gaan bezorgen voor mij”, verklaart de eigenaresse van Natasja Fashion de bedrijvigheid.
Die was andere Boxtelaren opgevallen, waarop zij contact opnamen met de gemeente omdat zij dachten dat Willems de deuren voor haar trouwe klanten ondanks de lockdown gewoon opende. Volgens Willems is dat onderlinge wantrouwen een gevolg van de onduidelijke coronaregels. “Daar kunnen ze hier in Boxtel natuurlijk ook weinig aan doen”, doelt ze op de door het Rijk opgelegde sluiting van de meeste winkels.
Oneerlijk en onduidelijk
Net zoals zoveel ondernemers worstelt Willems met de coronamaatregelen. In een filmpje op Facebook uit ze haar onvrede over de in haar ogen ‘oneerlijke’ lockdown. “Het doet me bijvoorbeeld pijn dat de horeca dicht moet. Eerst laten ze die mensen investeren in spatschermen en andere maatregelen en dan nog gaat de boel op slot”, kijkt ze terug op het grillige verloop van de landelijke maatregelen.
Ze plaatst er vraagtekens bij dat sommige winkeliers nu nog wel de deuren mogen openen en anderen niet. “Waarom mag Kruidvat wel open en ik niet?”, vraagt ze zich af. In het filmpje voegt ze gekscherend een handzeep van die winkel toe aan haar assortiment. “Misschien mag ik dan wel open?” Het antwoord kan Willems wel raden. Niet dat ze het Kruidvat geen omzet gunt, benadrukt de Boxtelse. Maar als die winkel wel schoenen mag verkopen, waarom zou zij dat dan niet mogen? Ze kreeg bijval van honderden van haar volgers op Facebook.
Samenwerken
Willems heeft geprobeerd de deuren te openen, bijvoorbeeld door een afhaalpunt in te richten voor kleding. Maar dat bleek niet conform de lockdown-regels. Volgens haar is het onvermijdelijk dat ondernemers in deze barre tijden het grijze gebied opzoeken en daar soms misschien wel overheen gaan. Want wat Willems nog het meest steekt is dat ze het gevoel heeft dat doordat niet alle winkels dicht hoeven tweespalt ontstaat. Dat leidt er volgens haar toe dat ondernemers en dorpsbewoners elkaar scherp in de gaten houden en bij het minste of geringste gaan ‘klikken’ over vermeende overtredingen.
Willems pleit er dan ook voor om onderling samen te werken en in gesprek te blijven in plaats van meteen de gemeente of politie te bellen. Want het is hard werken, ondanks de lockdown. “Ik eet al drie weken niet met mijn gezin samen”, schetst ze de overvolle planning die ze heeft met het klaarleggen van bestellingen, regelen van inkoop en natuurlijk het benaderen van haar klanten via sociale media.
Problemen door lockdown
De gemeente stelt bij meldingen die binnenkomen van corona-klachten altijd hoor en wederhoor toe te passen. “Soms is er namelijk een reden waarom een winkel even open was. Zoals voor de bezorgdiensten”, laat een woordvoerder desgevraagd weten. De politie en gemeente verstrekken geen cijfers over het aantal corona-overtredingen op gemeenteniveau, zo laten zij weten. Het is dus niet duidelijk hoeveel meldingen van mogelijke overtredingen er gemeld worden en hoeveel boetes er daadwerkelijk zijn uitgedeeld in Boxtel.
Landelijk is momenteel aandacht voor de problemen waarin veel retailers verkeren door de strenge lockdown. Dat Kruidvat bijvoorbeeld open kan zijn is omdat het assortiment voor meer dan 70 procent uit drogisterij-artikelen bestaat. Zulke winkels worden door kabinet als ‘noodzakelijk’ bestempeld. En er is niet alleen discussie over dat sommige winkelketens wél kleding en speelgoed als onderdeel van hun assortiment mogen verkopen, maar ook luiden diverse brancheorganisaties de noodklok over de in hun ogen sobere voorraadregeling. “Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt 2.800 euro”, laat INretail in een persbericht weten. Daarnaast blijven veel kledingwinkels met hun onverkochte wintercollectie zitten, waardoor ze onvoldoende geld hebben een voorjaarscollectie aan te schaffen.
Die problemen spelen uiteraard ook in Boxtel. Zo laat horeca-voorman Richard Strik desgevraagd weten. Hoewel hij nog geen directe noodkreten van mede-ondernemers heeft gehoord, stelt hij dat de compensatieregelingen van het Rijk lang niet voldoende zijn. “Maar wat de horeca vooral missen is duidelijkheid. Een punt om naartoe te werken”, doelt hij op de uitzichtloze situatie. Hij hoopt daarom dat zo snel mogelijk een datum genoemd kan worden waarop ondernemers weer gedeeltelijk hun werkzaamheden kunnen opstarten.
voorBoxtel
Een oplossing voor gesloten lokale ondernemers kan tot die tijd gevonden worden in het online-platform voorBoxtel waaraan het Centrummanagement werkt. Doel van dit platform is om alle online-activiteiten van lokale winkeliers te bundelen. voorBoxtel is al online en te vinden via voorboxtel.nl. Toch wordt achter de schermen nog flink gesleuteld aan het concept. Zo worden winkeliers die geen webwinkel hebben geholpen met het opzetten daarvan. Daarnaast werpt het Centrummanagement zich nadrukkelijk op als vraagbaak voor ondernemers in de hoop zo kennis te delen en het vinden van zaken die tijdens de lockdown wel nog mogelijk zijn.
Volgens Centrummanagement-voorzitter Luc Broos worstelen meer Boxtelse ondernemers met de lockdown. Toch ziet hij ook hoopvolle signalen: “Ik zie bijvoorbeeld dat winkeliers zelf op pad gaan om te bezorgen”. Hoewel het bezorgen bij klanten uiteraard meer tijd kost dan wanneer de klant in de zaak zou komen, biedt het volgens Broos ook mogelijkheden. Klantenbinding bijvoorbeeld, wanneer de winkelier zelf een pakketje aan de deur komt afleveren. Hij noemt de oplossing die Natasja Fashion vond door haar trouwe klanten te laten helpen met de bezorging inventief. “En als je een lokale ondernemer bent, zijn de afstanden te overzien”, ziet Broos.
Het platform voorBoxtel is primair opgericht om ondernemers te helpen tijdens de lockdown. Toch blijft het ook na de lockdown bestaan. Of dat in de huidige of in een aangepaste vorm is, is nog onduidelijk. Volgens Broos is het vooral van belang dat de informatie op voorBoxtel actueel blijft. Dat is iets waar het bijvoorbeeld op het evenementenplatform Beleef Boxtel nog eens aan schortte. “Dan haken mensen af”, stelt hij.
Ook op landelijk niveau wordt intussen gesproken over een uitbreiding van de steunmaatregelen voor ondernemers die de deuren noodgedwongen dicht houden. De verwachting is dat nog deze week een aanvullend steunpakket gepresenteerd wordt.