
Gemeenteraad laat burger meer aan het woord met nieuwe manier van vergaderen
Boxtel - De gemeenteraad vergadert sinds dit jaar op een nieuwe manier. Doel daarvan is om de burger meer te betrekken bij het besluitvormingsproces. De eerste openbare bijeenkomst volgens de nieuwe vergadermethode is een digitale gespreksavond op dinsdag 19 januari.
Een speciale werkgroep bestaande uit Vera Brouns (CDA), Mariëlle van Alphen (BALANS) en Dymph van de Vries (VVD) kreeg vanuit de gemeenteraad vorig jaar de taak mee op zoek te gaan naar een vergaderprotocol om dit mogelijk te maken. De werkgroep deed onder meer inspiratie op in Haaren, waar op een andere manier vergaderd werd dan in Boxtel. “Raadsleden hadden met de oude manier van vergaderen weinig tijd om nog met burgers in gesprek te gaan”, aldus Brouns.
De nieuwe manier van vergaderen zorgt ervoor dat dat verandert. Burgers krijgen bijvoorbeeld meer mogelijkheden om zelf met de politiek in gesprek te gaan. Zo kunnen raadsleden nu direct insprekers tijdens de raadsvergadering bevragen. Ook krijgt de burger een belangrijkere rol bij wat voorheen ‘beeldvormende vergaderingen’ heette. Dit onderdeel wordt nu ‘in gesprek’ genoemd.
Niveau verhogen
Naast een grotere rol voor burgers is het doel van de nieuwe manier van vergaderen het aantal politieke vragen tijdens de raadsvergadering te verminderen. Het idee is dat de meeste vragen al voorafgaand aan de vergadering beantwoord zijn. Daarmee moet het inhoudelijk niveau van de debatten omhoog gaan. Daar waar nu vaak op detailniveau gedebatteerd wordt, zal dat door het nieuwe vergaderprotocol meer op beleidsniveau worden, zo is de verwachting.
Ook de rol van de raad in het agenderen van onderwerpen voor de raadsvergadering wordt groter en steunfractieleden krijgen een belangrijkere rol dan nu. Zo worden raadsleden niet alleen ontlast, maar kan nieuw politiek talent als steunfractielid ook beter opgeleid worden.
Cyclus van vijf weken
Een vergadercyclus beslaat vanaf nu 5 weken, waarbij de agendacommissie met vertegenwoordigers uit alle partijen de onderwerpen kiest. De week daarop geldt als ‘reserve’ voor bijvoorbeeld lange presentaties of voor wijkbezoeken. In de week daarop is er een gespreksavond, waarbij korte informatiemarkten zijn over diverse actuele onderwerpen, gevolgd door discussietafels, waarbij ideeën uitgewisseld worden op basis van feiten. Daarbij is het nog niet de bedoeling dat een politieke discussie gevoerd wordt.
Week vier kunnen raads- of steunfractieleden gebruiken om op pad te gaan en bijvoorbeeld situaties die de week ervoor zijn besproken met eigen ogen te bekijken. In week vijf volgt de raadsvergadering. Burgemeester Ronald van Meygaarden verwacht dat daarbij een meer inhoudelijk debat, dan een ruzieachtige sfeer tussen oppositie en coalitie heerst: “We moeten niet verzanden in kissebissen tussen twee bestuurslagen terwijl de burger niet weet waar het over gaat.”
Dinsdag 19 januari, week 3 van de cyclus, gaat de eerste gespreksavond vanaf 19.30 uur van start. Die wordt wegens de coronacrisis via Microsoft Teams gehouden. Op www.boxtel.nl is meer informatie te vinden over de onderwerpen en hoe je die bijeenkomst kunt bijwonen.