
Oud-burgemeester Fons Naterop (hier op een archieffoto) stelt dat januari gebruikt moet worden om 'samen tot goede cappuccino te komen'. Hij verwacht aan het eind van deze maand meer duidelijkheid te kunnen geven.
(Foto: Ruud van Casteren)Ongeduld over ‘oorverdovende stilte’ rond coalitiebesprekingen
Boxtel - Hoewel een toelichting op de coalitiebesprekingen geagendeerd was bleef het maandagavond tijdens de raadsvergadering oorverdovend stil over de voortgang. Zó stil dat de SP-fractie na afloop een brief stuurde aan onderhandelaar Fons Naterop en de twee onderhandelende partijen BALANS en Combinatie95 waarin wordt gevraagd om opheldering. Naterop houdt de kaken echter nog op elkaar: “Het is nog wat te vroeg er wat over te zeggen.”
In de brief aan de formerende partijen toont de SP zich bewust van de grote verschillen in standpunten tussen BALANS en Combinatie95. Toch zou de fractie graag een indicatie krijgen van formateur Fons Naterop over bijvoorbeeld de richting waarin wordt gedacht over grote dossiers als PHS. “Worden de verkeersplannen PHS van tafel gehaald, volledig gewijzigd of is er een ander compromis in de maak?”, vraagt fractievoorzitter Eric van den Broek zich dan ook in de brief af. En ook andere hete hangijzers zoals Boxtel Energieneutraal 2030 en de toekomst van GreenTech op industrieterrein Vorst B zijn voor Van den Broek vraagtekens.
Demissionair college
De SP is niet de enige politieke partij in Boxtel die zich afvraagt hoe de coalitiebesprekingen er voor staan. En ook in verschillende Boxtelse Facebookgroepen vragen Boxtelaren zich af wanneer er witte rook komt voor de vorming van een nieuw college. Gek is dat niet, want na de eerste verkennende gesprekken eind november was de mededeling dat er een transparant proces zou vormen tot de formatie van een nieuw college, ergens eind december 2020. Inmiddels zitten de feestdagen erop en is nog steeds stil rondom de voortgang.
Dat is vooral opmerkelijk omdat maandag een update over de coalitiebesprekingen op de agenda van de vers benoemde gemeenteraad stond. Er werd inhoudelijk echter met geen woord gerept over de coalitiebesprekingen, buiten dat die nog niet tot een nieuw college hebben geleid. Hierdoor werd ervoor gekozen het voormalig college voorlopig nog in demissionaire staat aan te houden. Dit betekent dat wethouders Marusjka Lestrade, Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel aanblijven tot er een nieuw college gevormd is, maar geen nieuw beleid meer maken. Eric van den Broek is wel al gestopt als wethouder om plaats te nemen in de gemeenteraad.
‘Partijen op juiste vlieghoogte brengen’
Formateur Fons Naterop laat telefonisch weten dat hij de ongeduldigheid in Boxtel goed kan begrijpen. Hij noemt het echter nog te vroeg om in detail in te gaan op de onderhandelingen. Wel licht hij een tipje van de sluier op: “De onderwerpen waar de SP het over heeft zijn wel degelijk de revue gepasseerd, maar liggen nu op tafel.” Volgens hem was de maand december echter nodig om de partijen wat hij noemt ‘op de juiste vlieghoogte’ te brengen. Dat gebeurde in samenwerking met ambtenaren die in dossiers als Verkeer en Bouw konden vertellen wat mogelijk of juist onmogelijk was. Enerzijds om het gat te dichten tussen de politieke visie van beide partijen, anderzijds om nieuwe raadsleden vertrouwd te maken met de dossiers waarover hun partij gaat beslissen.
In de brief komt Van den Broek tot de conclusie dat door de keuze voor een demissionair college het ambtelijk apparaat begint vast te lopen omdat er nog geen nieuwe beleidsthema’s opgepakt kunnen worden. “We zitten inmiddels bijna twee maanden na de verkiezingen, zes weken na de duidingsbijeenkomst en dik vijf weken na de aankondiging dat uw partijen gesprekken zouden gaan voeren om te komen tot een nieuwe coalitie”, aldus Van den Broek. “In de betreffende bijeenkomsten is aangegeven dat het streven was om voor het einde van het vorige jaar tot een nieuwe coalitie te komen en afgesproken is dat de coalitievorming een zo transparant mogelijk proces zou worden.”
Te vroeg voor tussentijdse update
De SP vraagt de formerende partijen daarom ook een tussentijdse update te geven waarin zij opsommen in welke fase de onderhandelingen zich bevinden en waar de grootste drempels liggen. Ook ziet de voormalig wethouder graag voor het einde van deze week een vooruitblik op de komende periode, zodat duidelijk wordt op welke termijn Boxtel duidelijkheid kan verwachten.
Maar ook voor zo’n tijdspad vindt Naterop het nog te vroeg. Na enig aandringen geeft hij een voorzichtige schatting: “Ik hoop eind januari meer duidelijkheid te kunnen geven.” Hij stelt dat de maant december hoofdzakelijk gebruikt is voor beeldvorming bij beide partijen. Januari wordt wat hem gebruikt voor de inhoud: “om samen tot een goede cappuccino te komen. Dat moet geen slappe koffie worden!” En zelfs in Boxtel kan men de koffie niet bruin kijken.