Afbeelding

Ben en Fransien van Griensven uit Boxtel vijftig jaar getrouwd

Algemeen

Boxtel - Ben en Fransien van Griensven uit Boxtel hebben op vrijdag 18 december in bescheiden kring hun gouden bruiloft gevierd. Wij spraken met hen over het leven en over de kunst van het samenzijn!

“Ik zag Fransien voor het eerst tijdens de kermis op het Breukelseplein. Bij de zweefmolen om precies te zijn”, blikt Ben (72) terug op de eerste ontmoeting: “Ze vroeg me of ik haar tasje even vast wilde houden.” Een onvervalst gevalletje liefde op het eerste gezicht dus, zo beaamt ook Fransien (71), die net als Ben in Boxtel geboren en getogen is.

Opsporingsambtenaar
Na die eerste kennismaking op de Boxtelse kermis gaat het snel. Ben en Fransien krijgen verkering en op 18 december 1970 stappen ze in het huwelijksbootje. Ben werkt op dat moment bij de politie in Den Bosch en dus verhuist het stel naar Empel, waar met de hulp van familie een nieuwe woning wordt gebouwd. Daar wordt ook oudste zoon Rob geboren. In 1975 wordt Ben als opsporingsambtenaar bij Waterschap De Dommel aangesteld. Het jonge gezin betrekt een woning aan de Eindhovenseweg in Boxtel, waar niet veel later jongste zoon Kevin ter wereld komt.

Liefde voor voetbal
Nu Ben geen weekenddiensten meer hoeft te draaien, heeft hij eindelijk ook weer tijd voor die andere grote liefde in zijn leven: voetbal. “Ik ben een echte sportman”, vertelt Ben: “In mijn jeugd heb ik bij BOC gevoetbald tot en met Boxtel 1, maar dat viel op een gegeven moment niet meer te combineren met mijn politiewerk. Naast voetbal deed ik ook aan hardlopen. En niet zonder succes. Want als 17-jarige werd ik Nederlands kampioen veldlopen bij de jeugd. Na zijn terugkeer naar Boxtel pakt Ben de draad – of in dit geval de voetbalschoenen – dan ook snel weer op. Niet als speler maar als trainer. In de veertig jaar die volgen is hij hoofdtrainer van een tiental voetbalverenigingen in de wijde regio. Daaronder ook BOC én ODC.

Tricolores
Zoals zo vaak valt de appel niet ver van de boom, want ook zoons Rob en Kevin blijken over het nodige voetbaltalent te beschikken. Beide broers beginnen net als pa bij BOC, maar worden al op jonge leeftijd opgepikt door Willem II. Rob schopt het uiteindelijk zelfs tot een paar wedstrijden in het eerste elftal van de Tricolores en voetbalt daarna nog bij verschillende clubs in de regio. Ook zijn jongere broer Kevin doorloopt de jeugdopleiding van de Tilburgers en komt daarna uit voor onder andere ODC en Zwaluw FC. Bij deze laatste club speelt hij ook nog twee seizoenen samen met Rob.

Met hele gezin langs de lijn
“Bij ons was het één en al voetbal dat de klok sloeg”, blikt Fransien met veel genoegen terug op deze periode: “Het hele weekend stonden we met het hele gezin langs de lijn. En na afloop borrelen en eten met vrienden, terwijl de jongens aan het voetballen waren in de tuin. Een hele mooie en vooral ook zorgeloze tijd waar ik warme herinneringen aan koester. Met het verstrijken der jaren besef ik me meer en meer hoe fijn wij het al die jaren hebben gehad en dat dit zeker geen vanzelfsprekendheid is.”

Kleinkinderen Sara, Evy, Rik en Tim
Inmiddels heeft Ben zijn trainerscarrière beëindigd en ook Rob en Kevin hebben de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. Al staat de volgende generatie Van Griensven’s wel al in de startblokken. Want van de vier kleinkinderen die Ben en Fransien hebben – te weten Sara, Evy, Rik en Tim – voetballen er maar liefst drie bij ODC. “Jammer genoeg kunnen we ze momenteel niet in actie zien, want op dit moment is er geen publiek welkom bij trainingen en wedstrijden. Dat missen we natuurlijk.

Tijd voor nieuwe hobby’s
Nadat de jongens het ouderlijk huis verlaten hebben, verhuizen Ben en Fransien in 2002 naar de Bosscheweg. In die periode begint Fransien als telefoniste/receptioniste bij Waterschap De Dommel, werk dat ze tot aan haar pensionering met veel plezier doet. Sinds Ben en Fransien beiden met pensioen zijn fietsen en wandelen ze graag en ze zijn lid van de tennisclub. Ben tennist bij De Braken en Fransien op steenworp afstand bij De Merletten. Ben houdt daarnaast van tuinieren. Fransien heeft haar eigen hobby’s. Zingen bij popkoor Juke Box onder andere.

Geven en nemen
Het geheim van een goed huwelijk schuilt volgens Fransien voor een belangrijk deel in het kunnen geven en nemen, hoe cliché dit ook mag klinken: “Maar zeker ook doorgaan als het even tegenzit. Wij staan ook regelmatig stil bij het feit dat ons vele goede vrienden, kennissen en familieleden te vroeg zijn ontvallen.”

Blijvend aandenken
Afgelopen vrijdag vierden Ben en Fransien hun gouden bruiloft. “De hele dag was in één woord geweldig”, aldus Ben: “Vanwege de coronamaatregelen zat een groot feest er niet in. Daarvoor in de plaats hebben onze kinderen de hele familie en al onze vrienden en kennissen gevraagd om een persoonlijke videoboodschap op te nemen als blijvend aandenken. Daar hebben ze een prachtig geheel van gemaakt, aangevuld met heel veel foto’s van de afgelopen vijftig jaar. Daarnaast hebben wij ook heel veel lieve kaarten mogen ontvangen. Echt heel bijzonder.”

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit