Afbeelding

Gemeente was pas in november op de hoogte van gedupeerde Boxtelaren in Toeslagenaffaire

Algemeen

Boxtel - De gemeente werd pas op 9 november op de hoogte gesteld dat er vijf gezinnen die het slachtoffer zijn van de Toeslagenaffaire in Boxtel wonen. Dat laat het college van B & W weten naar aanleiding van vragen van de lokale SP-afdeling. Twee van deze gezinnen zijn ‘acute’ gevallen. In Boxtel zal via de VNG ‘gecoördineerd’ contact met hen worden gezocht.

Uit de antwoorden die de gemeente de SP-fractie de afgelopen week stuurde, blijkt dat niet eerder dan 9 november bekend was dat er ook gedupeerden van de Toeslagenaffaire in Boxtel woonden. De gemeente laat ook weten geen namen of andere gegevens van gedupeerden te kennen. De Belastingdienst verstrekt die gegevens immers niet in het kader van de privacywetgeving.

Voor de gedeelde informatie is Boxtel dus grotendeels afhankelijk van de Belastingdienst en Rijksoverheid. Via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worden gemeentelijke contactpersonen met de gedupeerden gedeeld. Zo worden zij erop gewezen dat zij aanvullende hulp bij de gemeente kunnen krijgen.

Wat wel bekend is, is dat twee van de gezinnen in de acute problemen zijn geraakt door de affaire. De gezinnen behoren tot de ruim 8.300 ouders in het land die door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur met kindertoeslagen te boek stonden.

Alle gedupeerden, die soms al jaren in de ernstige financiële problemen zitten, ontvangen van het Rijk een eenmalige ‘Kerstcompensatie’ om de dure decembermaand door te komen. De SP vroeg het college dan ook met die ‘extra inkomsten’ voor deze vijf gezinnen ruimhartig om te gaan en deze niet te verrekenen met andere gemeentelijke uitkeringen die de gezinnen ontvangen. Hoewel Boxtel die intentie niet heeft de Kerstcompensatie, wacht onze gemeente nog op verdere instructies van de VNG en het Rijk, zo valt in de reactie te lezen.

Ook voor het nemen van verdere stappen, zoals overleg met bewindvoerders, wacht onze gemeente naar eigen zeggen een reactie van het Rijk en de VNG af.

Afbeelding
Algemeen 1 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 11 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman