Afbeelding

Tot twee jaar cel in zaak Boxtels postorderbedrijf voor drugs

Algemeen

Rotterdam - De 33-jarige Boxtelaar die in 2017 werd opgepakt omdat hij aan de Duit een postorderbedrijf voor harddrugs runde is afgelopen week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 14 maanden voorwaardelijk. Dat is fors lager dan de eis van zeven jaar van het Openbaar Ministerie. Tegen vijf andere verdachten werden straffen van 24 maanden tot 94 dagen opgelegd.

De Boxtelaar werd in augustus 2017 samen met zes anderen opgepakt nadat aan de Duit, pal achter het politiebureau, een drugslab werd ontmanteld. Hij liep tegen de lamp toen in Finland 61 pakketten met daarin de ‘zombiedrug’ flakka (a-PVP) en xtc-tabletten door de douane werden onderschept.

De drugs bleken afkomstig van het bedrijf van de Boxtelaar. Hij verkocht de drugs samen met enkele vrienden, familieleden en zijn vriendin via internet. Op het ‘darkweb’ of via het bedrijf van de Boxtelaar konden bestellingen afgenomen worden die vervolgens geleverd werden. Het zestal deed alsof zij handelden in legale designer drugs, maar in werkelijkheid werd volop gehandeld in harddrugs als xtc, MDMA, cocaïne en de ‘zombiedrug’ flakka.

Bij de doorzoeking van de auto van één van de verdachten trof de politie meerdere postpakketten aan met daarin cocaïne en MDMA, verstopt in uitgeholde kaarsen. In een schuurtje in Helmond van de oma van deze verdachte en diens, eveneens als verdachte aangehouden, broer heeft de politie half september 2017 meer dan 63.000 xtc-pillen en andere drugs aangetroffen en in beslag genomen.

De Boxtelse hoofdverdachte verklaarde dat zijn bedrijf zich op verschillende dark markets bezig heeft gehouden met het verkopen en verzenden van MDMA en flakka, ook naar het buitenland. Naar eigen zeggen is hij daar drie maanden voor zijn aanhouding mee gestopt. De rechtbank in Rotterdam acht dat laatste onwaarschijnlijk. Zo werd op de dag dat het drugspand opgerold werd nog namens het bedrijf van de verdachte een pakketje flakka op de post gedaan.

De rechtbank acht bewezen dat de Boxtelaar het postorderbedrijf voor drugs gedurende een jaar gerund heeft. De rechters gingen echter niet mee in de strafeis van zeven jaar omdat die duur niet overeenkomt met de van vergelijkbare zaken. Verder heeft de behandeling volgens de rechtbank te lang geduurd, waarvoor de Boxtelaar strafvermindering krijgt. Naast de 24 maanden celstraf krijgt de Boxtelaar een taakstraf van 240 uur. De drie bitcoins, ter waarde van ruim 26.000 euro, die in beslag waren genomen omdat vermoed werd dat die verdiend waren met de handel in drugs krijgt de Boxtelaar terug. Volgens de rechtbank is onvoldoende aangetoond dat die zijn verkregen met illegale handel.

Naast de hoofdverdachte werden nog vijf anderen veroordeeld. Zo kregen twee Boxtelaren ook twee jaar celstraf opgelegd. Voor hen geldt dat ruim de helft en bijna de gehele straf voorwaardelijk is. Ook zij krijgen taakstraffen opgelegd. De andere anderen krijgen celstraffen uiteenlopend van acht maanden tot 94 dagen. Eén verdachte werd vrijgesproken.

Afbeelding
Algemeen 58 minuten geleden Gemeente kan en wil geen ‘vrij besteedbaar’ krediet geven aan armoedeorganisaties
Afbeelding
Video Algemeen 15 uur geleden Vrouw gewond bij woningbrand Adrianastraat
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 15:29 Boxtel kiest voor twee in plaats van drie woonlocaties voor arbeidsmigranten
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:57 Boxtel onderzoekt de aanleg van zonneparken in combinatie met natuur
Afbeelding
Algemeen 5 okt, 06:21 Wethouder vraagt raad om geduld bij herbezinning PHS-dossier
Afbeelding
Algemeen 4 okt, 16:27 Lek Van Hornstraat gedicht; weg uiterlijk donderdag weer open voor verkeer