
Op de A2 is zelfs 's nachts veel verkeer.
(Foto: Jan van der Steen)Boxtel doet mee met ‘Schone Lucht Akkoord’
Boxtel - Met de ondertekening van het Schone Lucht Akkoord bekrachtigt Boxtel een wens die dit voorjaar in de gemeenteraad werd uitgesproken. Het akkoord moet er voor zorgen dat de gezondheid van inwoners in relatie tot luchtkwaliteit in 2030 de helft beter is dan nu.
Jaarlijks overlijden in Nederland volgens het RIVM tussen de 4.000 en 5.000 mensen aan de gevolgen van slechte lucht. Concreet voor Boxtel betekent dit dat er ieder jaar tot tien inwoners sterven aan de gevolgen van slechte lucht. Die wordt in onze gemeente met name veroorzaakt door fijn stof afkomstig van de A2. Geschat wordt dat de snelweg voor zo’n 40 procent bijdraagt aan de Boxtelse luchtvervuiling. Verontreinigde lucht kost niet alleen levens, het kost ook geld. Landelijk zou het om zeker 3 miljard euro per jaar gaan.
Om die redenen opperden de raadsfracties van Combinatie95 en D66 in maart al om deel te nemen aan het Schone Lucht Akkoord. Wethouder Peter van de Wiel vond het idee toen aantrekkelijk, maar ontraadde deelname omdat er harde en kostbare verplichtingen aan vast zaten, zoals bijvoorbeeld jaarlijkse metingen.
Regionaal samenwerken
Dit bezwaar verdween in juni, toen verschillende gemeenten en provincies de kracht bundelden om schonere lucht te realiseren. Gezamenlijke inkoop maakt het goedkoper om bijvoorbeeld metingen uit te kunnen voeren. Daarnaast heeft het Rijk inmiddels een bedrag van 50 miljoen euro beschikbaar gesteld om het SLA tot uitvoer te brengen. Daarmee worden maximaal de helft van de kosten van maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren door de overheid vergoed. Bovendien kan Boxtel zich ieder jaar terugtrekken uit het akkoord, mochten de kosten toch tegenvallen.
Inmiddels nemen landelijk tien provincies en 54 gemeentes deel aan het SLA, laat het Boxtelse college van B & W de raad schriftelijk weten. In de regio Noordoost Brabant hebben Bernheze, Den Bosch, Sint-Anthonis, Uden en Meierijstad het akkoord al ondertekend.
Eén van de wensen op regionaal niveau is om een RIVM meetstation te krijgen. Lokale metingen voor projecten worden dan met dit station vergeleken. Daarop zit enige tijdsdruk doordat het ministerie op dit moment aan het bepalen is waar extra meetstations worden geplaatst. De regio Noordoost Brabant is daarbij een belangrijk onderzoeksgebied voor onderzoek naar veehouderij en gezondheid omdat de combinatie van intensieve landbouw binnen de AgrifoodCapital, dichtbij dorp en stad en intensief wegverkeer en industrie het gebied kenmerkt.
Voortzetting Luchtkwaliteitsplan
Het besluit tot deelname aan het akkoord loopt gelijktijdig met het de evaluatie van het Luchtkwaliteitsplan 2011. Die had in 2017 al afgerond moeten zijn, maar werd uitgesteld wegens te weinig ambtelijke capaciteit. Omdat aan het Luchtkwaliteitsplan geen geld gekoppeld was, zijn met name de punten die extra geld kostten uit dit plan niet gerealiseerd. Nu blijkt dat veel richtlijnen uit het SLA in het verlengde zijn van dit kwaliteitsplan. Deelname aan het SLA biedt volgens het gemeentebestuur dus een mooie kans om een vervolg te geven aan dit plan.
In een later stadium wordt een concreet uitvoeringsplan vastgesteld. Daarin wordt gekeken naar het meenemen van verbetering van de luchtkwaliteit bij bestaande projecten en doelstellingen zoals het stimuleren van elektrisch vervoer, het gebruik van OV, het verduurzamen van bedrijventerreinen, de regionale energiestrategie en het verlagen van de stikstofuitstoot. Daarnaast wordt onderzocht of er mogelijk meer bijgedragen kan worden door vergunningverlening en toezicht en handhaving.