Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Foto: Sander van Kasteren

Ook waren- en koopjeshuizen als HEMA en Action moeten tot en met 19 januari dicht

Algemeen

Boxtel - In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd dat sommige warenhuizen en koopjeswinkels gewoon open waren ondanks de lockdown. Daarom zijn woensdag de regels aangescherpt om duidelijkheid te scheppen over deze grensgevallen. Dit betekent dat winkels als HEMA en Action gesloten moeten blijven.

Wie gisteren door het centrum van Boxtel liep, zal zich misschien verbaasd hebben over het feit dat bijvoorbeeld de HEMA gewoon open was. Dit was het gevolg van een onduidelijkheid in de coronaregels, waardoor de winkel de deuren meende te kunnen openen voor de verkoop van als ‘noodzakelijk’ bestempelde goederen.

De onduidelijkheid betrof niet alleen HEMA. Ook Action liet weten de deuren weer te willen openen en op veel plekken waren meer winkels die ook niet-noodzakelijke spullen verkochten gewoon open. Vanuit de Tweede Kamer kwam daar een hoop kritiek op, omdat het nu juist de bedoeling van de lockdown tot en met 19 januari is dat er minder publiek gaat winkelen.

Om aan de onduidelijkheid een einde te maken, komen minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vandaag met aanvullende eisen voor het mogen openen van de deuren. Vanaf vandaag mogen enkel winkels open die voor meer dan 70 procent van hun omzet uit noodzakelijke goederen zoals bijvoorbeeld drogisterijartikelen of (dier)voeding halen, zo schrijven zij in een brief aan de detailhandelbranche. Dit was 30 procent, waardoor winkels als HEMA en Action strikt genomen de deuren mochten openen.

Er blijft een uitzondering bestaan voor winkels die zowel noodzakelijke als niet-noodzakelijke waar verkopen, maar een aparte ingang hebben voor de verkoop van levensmiddelen. HEMA laat middels een persbericht weten de nieuwe maatregelen na te leven en de deuren vanaf 17 december te sluiten.

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk