
Foto’s bij Duinendaal moeten bewoners met elkaar in gesprek brengen
Boxtel - Afgelopen week is de opwaardering van Duinendaal en het Processiepark een nieuwe fase ingegaan met de plaatsing van een nieuwe foto-afbeelding in de buurt.
De historische afbeelding hing nog maar net op zijn plek en er stond al een foto van op Facebook met de vraag waarom er een historische foto op de muren van Duinendaal prijkte. Voor mede-initiatiefnemer Pierre van Amelsvoort hét bewijs dat het doel - het gesprek uitlokken - nu al bereikt is. De plaatsing van de foto’s is onderdeel van een initiatief om de buurt kwalitatief op te waarderen. In het kader daarvan werden vorig jaar ook al de eerste historische foto geplaatst, een jeu-de-boulesbaan geopend en geveltuintjes aangelegd.
De bedoeling is dat er uiteindelijk tien foto’s op en rond Duinendaal komen te hangen. Daarop staan historische taferelen uit de buurt die zijn geselecteerd in samenwerking met Heemkunde Boxtel. Van Amelsfoort hoopt daarmee sociale interactie te bewerkstelligen: “Ze kunnen dan een beetje kletsen over die foto’s.” Daarnaast is er ook een educatief doel. De foto’s worden vergezeld van een qr-code. Door die te scannen komen passanten uit op een website met meer informatie over de afbeelding. Naast de tien foto’s zijn er ook lampen achter de glas-in-loodramen van de Sint-Petrusbasiliek geplaatst. De bedoeling is om zo bij nacht een sprookjesachtige verlichting te krijgen in het Processiepark.
Het is niet de laatste stap in de opwaardering van de wijk. Zo moet nog dit jaar de speeltuin onder handen genomen worden en stond een wijkmaaltijd op de planning. Dat laatste moest helaas worden geannuleerd wegens de coronapandemie. Ook op het wensenlijstje van de bewoners staat het organiseren van één of enkele evenementen in het park. Dat zal overigens beperkt blijven tot hooguit enkele keren per jaar, benadrukt Van Amelsvoort.
De plannen voor het burgerinitiatief startten vorig jaar met een drukke inspiratiebijeenkomst, georganiseerd door een werkgroep van acht kartrekkers. “Daarbij waren wel dertig tot veertig bewoners aanwezig”, stelt Van Amelsvoort. “Die grote belangstelling heeft me zelf ook wel verrast.” De ideeën die Van Amelsvoort en zijn mede-initiatiefnemers er ophaalden waren talrijk. Ze worden gerealiseerd uit de gemeentelijke wijkbudgetten. “En dat hoeven echt niet allemaal grootse dingen te zijn”, constateert hij. En ondanks dat de foto’s dan misschien niet groots zijn, doen ze wel precies wat de bedoeling was: het gesprek uitlokken.
