
Boxtelaar Leo de Vlieger brengt Nederlandstalig album uit
Boxtel – Muzikant en troubadour Leo de Vlieger heeft de afgelopen week het Nederlandstalig album ‘Indianenverhalen’ uitgebracht. Op het album staat een breed scala aan liedjes dat zich niet in één genre laat indelen. Indianenverhalen is voor 12,50 exclusief of 15 euro inclusief verzendkosten verkrijgbaar.
Indianenverhalen is alweer het derde soloalbum dat Leo de Vlieger uitbrengt. Inspiratie voor die titel kwam van een oude foto, die op de hoes beland is. Daarop prijkt een jonge Leo in een indianenpak. Een aantal nummers op de cd bevat autobiografische elementen, maar een deel is ook verzonnen, zoals de titel al doet vermoeden. De titel bevat een dubbele bodem. Het nummer ‘Indianen van de Pruimenlaan’, gaat over de periode waarin de foto is gemaakt, in de ouderlijke woning van de muzikant aan de Pruimenlaan in Amstelveen.
De Belgische muzikant Raymond van het Groenewoud is een inspirator voor De Vlieger. En net zoals zijn voorbeeld, wil ook de Boxtelse muzikant zich niet binden aan één thema of muzikaal genre. Juist die variatie vindt hij belangrijk: “Ik ben bijvoorbeeld groot fan van AC/DC, maar na drie nummers dan heb ik dat ook wel weer gehoord en zet ik iets anders op.”
De opnames van Indianenverhalen stammen al uit 2019. De Vlieger dook in die tijd met regelmaat zijn eigen studio aan de Mijlstraat in om nummers op te nemen. “Het voordeel van zo’n eigen studiootje is dat als ik zin heb een beetje ga zitten rommelen”, lacht hij. En zo werd zonder tijdsdruk en harde deadline stukje bij beetje een nieuw album in elkaar gedraaid.
De Vlieger nam de meeste instrumenten zelf op, maar kreeg ook hulp van zijn muzikale vrienden René Laros (toetsen), Anton van der Mee (gitaar) en Leon van Egmond (blaasinstrumenten) van zijn andere band Stammer Lee. En daar waar die band Engelstalige nummers brengt, schrijft De Vlieger voor zijn eigen project in het Nederlands. “Als je teksten wilt schrijven waarin je iets wilt vertellen, kun je dat het beste in je eigen taal doen”, is zijn overtuiging.
De cd opent met een track die stamt uit zijn jeugd in Amstelveen. “Die is gemaakt met de bandrecorder van mijn vader”, lacht Leo. Op de track is te horen hoe zijn zusje hem aanmoedigt een liedje te zingen, maar de jonge Leo weigert dat. Pas op track twee, vele tientallen jaren later in Boxtel opgenomen, is De Vlieger zingend te horen in een ode aan de loser. Het toont aan hoe de muzikant naar zijn ambt kijkt. Met een dosis humor op zijn tijd, maar wel een serieuze ondertoon. Eigenlijk net zoals zijn voorbeeld Van het Groenewoud dat doet.
De muzikant wilde het album eigenlijk al dit voorjaar uitbrengen. “Ik had een klein toertje in elkaar gedraaid”, blikt hij terug. Maar die toer kwam er niet in verband met het coronavirus. En daarop stelde de muzikant het album ook maar uit.
Inmiddels zijn zo’n acht maanden verstreken en is het nog steeds lastig om live op te treden. Het spaarzame optreden dat hij deed, leverde echter positieve reacties op. En met Sinterklaas en Kerst in aantocht leek het De Vlieger een geschikt moment de cd alsnog uit te brengen. “Anders ligt het ook maar te verstoffen”, motiveert hij die keuze. Uiteraard hoopt hij dat de cd in menig gezette schoen of onder de Kerstboom zal belanden.
Indianenverhalen is verkrijgbaar door een e-mail te sturen naar leodevlieger@planet.nl. De 13 tracks zullen in een later stadium ook op Spotify uitgebracht worden.
