
Voormalig autobedrijf Van Den Brandt valt dankzij het beleid af als mogelijke locatie voor grootschalige huisvesting.
(Foto: sKin architects)Nieuw huisvestingsbeleid moet ‘Polenhotels’ op termijn uit woonwijken weren
Boxtel - De Boxtelse gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem het nieuwe huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten aangenomen. Daarmee wordt huisvesting van grote groepen migranten van woonwijken naar de rand van de het industrieterrein gedirigeerd. Gegadigden om daar woonvormen te realiseren melden zich volgens de wethouder volop. Toch moet Boxtel niet verwachten dat alle problemen met arbeidsmigranten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Het nieuwe beleidsstuk dat dinsdag door de gemeenteraad unaniem aangenomen werd, voorziet in huisvesting voor 150 tot 400 arbeidsmigranten die niet van plan zijn zich definitief in Nederland te vestigen aan de rand van industrieterreinen. Volgens Van den Broek is dat de ‘sweet spot’ waarbij beheersbaarheid en betaalbaarheid maximaal zijn. Samen met bijvoorbeeld het vorige maand aangenomen paraplubesluit kamerbewoning moeten arbeidsmigranten zo uit de woonwijken wegtrekken waar ze overlast veroorzaken.
Geen heilige graal
Wethouder Eric van den Broek was er dinsdag nog maar eens duidelijk over. Omdat het juridisch lastig is om arbeidsmigranten als het ware woonwijken uit te dwingen moet het huisvestingsbeleid niet gezien worden als een heilige graal waarmee alle problemen ineens over zijn. Toch zijn er volgens de wethouder mogelijkheden omdat Boxtel een tender uitzet voor de initiatiefnemers die woonvormen willen aanbieden. Daarin kan de gemeente voorkeuren aangeven, zoals oplossingen voor bestaande huisvestingsproblemen binnen woonwijken. Ook milieuvriendelijke maatregelen bij zo’n woonvoorziening staat volgens Van den Broek hoog op het wensenlijstje.
In de raad bestonden nog de nodige zorgen over de beheersbaarheid van grote groepen arbeidsmigranten. “We hebben het dan over een tijdelijk dorp vergelijkbaar met een groot deel van de inwoners van Lennisheuvel”, aldus Rinze van der Veen (SP). INbox-collega Jan de Koning vroeg zich af of er wel voldoende capaciteit beschikbaar is voor de uitvoer van het beleid en in een later stadium het toezicht op de woonvoorzieningen.
Van den Broek kon de raad geruststellen: Met 2,6 fte extra om het beleid tot uitvoer te brengen verwacht hij niet tegen capaciteitsproblemen aan te lopen. Daarnaast wordt in het beleid gesteld dat alle woonvormen een beheerder hebben die op locatie een oogje in het zeil kan houden en arbeidsmigranten ondersteunt om hun weg te vinden in onze gemeente. De huisvesting kan voor de gemeente kostenneutraal uitgevoerd worden, verwacht hij. Omdat Boxtel door de nieuwe regelgeving beter zicht krijgt op arbeidsmigranten worden zij ook aangeschreven voor gemeentelijke belastingen. Tenslotte wijst de wethouder erop dat het beleid over twee jaar tegen de lamp gehouden wordt en waar nodig bijgestuurd.
Ander beleid in Esch
Een punt van zorg in het nieuwe beleid blijft wel de komst van Esch naar Boxtel per 1 januari. Zo is het in Esch straks wel nog mogelijk dat agrariërs hun personeel op eigen terrein huisvesten. In Boxtel is dit in principe niet meer mogelijk, maar volgens Van den Broek ook nauwelijks van toepassing. En voor individuele gevallen kan het college maatwerk verlenen. Het risico dat Boxtelse arbeidsmigranten massaal naar Esch trekken omdat daar nog geen regelgeving geldt, is ook echter gering. Aan grootschalige woonlocaties voor arbeidsmigranten wordt in de gemeente Haaren in principe niet meegewerkt.
Uiteindelijk worden de Boxtelse en Essche regels gelijkgetrokken, maar dat gaat volgens burgemeester Van Meygaarden niet van de ene op de andere dag. De bedoeling is om dit in de evaluatie van de herindeling over twee jaar mee te neen.
Afspraken met werkgevers
Aanvullend kon de wethouder melden dat hij aan een afsprakenpakket werkt met de BIZ in oprichting om de dubbele pet die sommige bedrijven hebben als huisvester én werkgever aan banden te leggen. Die afspraken zouden dan voor het gehele industrieterrein gelden. Die belofte was dinsdag voldoende om een CDA-motie met dezelfde strekking overbodig te maken. Er is volgens de wethouder grote bereidheid mee te denken: “We staan als het ware samen op de zeepkist.”
Ook kijkt Van den Broek naar zijn SP-partijgenoot Emile Roemer die momenteel landelijk oplossingen zoekt voor de soms erbarmelijke omstandigheden waarin arbeidsmigranten leven. De verwachting is dat dit zal leiden tot een certificering voor uitzendbureaus en daarmee veel malafide praktijken zal oplossen.
“Als we deze nota als Boxtel niet aannemen zijn we geen knip voor onze neus waard als we zeggen dat we er zijn voor kwetsbaren”, concludeerde PvdA/GroenLinks-raadslid Anja van den Einden. En daar was de raad het unaniem mee eens.