
De dubbele spoorwegovergang op Tongeren gaat volgens de meest optimistische planning in 2025 dicht.
(Foto: Mark van der Pol)Na jaren van discussie en onrust krijgt PHS-pakket gestalte; Boxtelse raad stemt in met fietstunnel Tongeren en verbreding Keulsebaan
Boxtel - De Boxtelse politiek besliste dinsdagavond positief over twee belangrijke onderdelen uit het Programma Hoogfrequent Spoor: de fietstunnel die in plaats van de dubbele spoorwegovergang moet komen en de herinrichting van de Keulsebaan. “Een traject van heel veel jaar, heel veel discussie en heel veel onrust komt langzaam tot gestalte”, blikte wethouder Van Wanrooij met gevoel voor dramatiek terug.
Het meest omstreden deel van de plannen blijft de fietstunnel onder de dubbele spoorwegovergang. Daarover is al zeker 20 jaar politieke discussie. De vrees van veel fracties is dat het sluiten van Tongeren voor autoverkeer een waterbedeffect heeft: hoewel de hoeveelheid auto’s in bijvoorbeeld de Baroniestraat zal afnemen, neemt die op andere plekken toe.
Wethouder Van Wanrooij erkent dit, maar stelt ook dat de oplossingen hiervan eigenlijk niet thuishoren in de PHS-discussie. Verkeersplan Move’31 is daarvoor in de maak. “Want het piept en kraakt in Boxtel op alle vlakken”, aldus de wethouder. Maar de verkeersdruk op andere wegen als de Achterberghstraat of de Leenhoflaan komt door de PHS-maatregelen volgens hem nooit boven het toelaatbare uit.
Zorgen over verkeersdruk
Dat het ‘piept en kraakt’ bleek uit het feit dat diverse insprekers zich meldden om hun zorgen uit te spreken over de gevolgen van de PHS-maatregelen. Zo vreest de familie Lochte, die woont en een B&B zich runt op hemelsbreed nog geen 100 meter van de Keulsebaan, de toenemende geluidsdruk als die weg opgewaardeerd wordt. Ook bewoners van de Baroniestraat een aangrenzende straten richtten zich tot de gemeenteraad omdat zij naar eigen zeggen niet kunnen wachten op de door hen zo gewenste sluiting van de dubbele overweg voor autoverkeer.
Van Wanrooij toonde zich niet doof voor hun pleidooi. Zo kon hij instemmen met een motie die PvdA/GroenLinks en INbox samen indienden om een uiterste poging te doen een tussenoplossing te vinden om de verkeersoverlast in de Baroniestraat te beperken. De gehele raad schaarde zich uiteindelijk achter die wens. De wethouder liet dinsdag weten een ‘uitgebreide afwegingsmatrix’ in de maak te hebben met alle voors en tegens van maatregelen die de gemeente kan treffen. Met de familie Lochte wordt volgens de wethouder nog overlegd om nader tot elkaar te komen.
Fiets- of autotunnel?
De raad verschilt nog van opvatting over wat voor een tunnel er uiteindelijk precies gerealiseerd moet worden op Tongeren. Zo pleit de VVD voor een volwaardige tunnel waarin een vrachtwagenverbod geldt. PvdA/GroenLinks denkt meer aan een fietstunnel die geschikt gemaakt kan worden om een fietsstraat te worden voor bestemmingsverkeer.
De wethouder gaf dinsdag aan dat de fietstunnel die nu op de planning staat op zijn minst ook begaanbaar wordt voor auto’s. Dit omdat er gebruik van gemaakt moet kunnen worden door bijvoorbeeld de politie. Middels een verkeersbesluit kan de tunnel in de toekomst als dat wenselijk is beperkt toegankelijk gemaakt worden voor bestemmingsverkeer.
Brede steun voor verbrede Keulsebaan
De verbreding van de Keulsebaan kon in de raad op brede steun rekenen. Met name omdat verkeersmodellen aantonen dat de spoortunnel op die weg tot tenminste 2040 breed genoeg is. Met de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), die binnenkort aan de raad voorgelegd wordt, is er bovendien een tweede volwaardige ontsluiting van het industrieterrein, merkte SP-fractieleider Dave van de Ven op. De wethouder kon toezeggen dat hij nog ‘een onderzoekje’ laat doen naar een veilige fietsoversteek van en naar Lennisheuvel bij de Boseind. Hij kwam daarmee tegemoet aan vragen die de fracties van D66 en VVD stelden. “Maar wij denken dat we met wat er ligt (een kruispunt met slimme verkeerslichten -red.) een veilige oversteek kunnen realiseren”, aldus Van Wanrooij.
Ook zorgen over de stikstofuitstoot van de VLK, de fietstunnel en de verbreding van de Keulsebaan kon de wethouder wegnemen. Volgens hem ligt er op dit moment een koopovereenkomst voor emissierechten op tafel, waarmee de volledige emissie van het PHS-dossier is afgekocht.
De raad stemde uiteindelijk unaniem in met de plannen voor de Keulsebaan. De fracties van VVD en CDA stemden tegen de aanleg van een fietstunnel in plaats van de dubbele spoorwegovergang omdat ze de besluiten uit 2013 inmiddels ‘achterhaald’ en ‘gedateerd’ vinden. En daarmee kunnen beide plannen nu tot uitvoer komen. Dat gebeurde wel zonder de grootste oppositiepartij, want BALANS had vooraf al besloten de raadsvergadering niet bij te wonen in verband met de coronamaatregelen.