
In de spits is er vaak geen doorkomen aan op de Baroniestraat.
(Foto: Ruud van Casteren)Bewoners Baroniestraat doen ‘laatste democratische roep’ om oplossing verkeersproblemen
Boxtel - Bewoners van de Baroniestraat en straten in het verlengde daarvan willen snel een oplossing voor de verkeersproblemen in hun straat. “Je hoeft niet gestudeerd te hebben aan de verkeersacademie om te begrijpen dat dit zo niet langer kan”, aldus woordvoerder Guus Frericks van een speciaal ingestelde werkgroep. Hij schreef samen met enkele buurtgenoten een brandbrief aan de Boxtelse politiek.
Met zo’n 8.000 auto’s die dagelijks langs de telpunten op de Mgr. Wilmerstraat, Vic. Van Alphenlaan en de Baroniestraat komen is de Oost-Westas een van de drukste verkeersaders van Boxtel. En dat zorgt nu al voor veel verkeersoverlast.
En dan is er nog de actualiteit, zoals de realisatie van 21 woningen in de voormalig Heilig Hartkerk en het als gevolg daarvan verdwijnen van parkeerplaatsen op het terrein van het kerkgebouw. Maar met name de weerstand van verschillende politieke partijen tegen de sluiting van Tongeren voor autoverkeer baart omwonenden zorgen. Frank Geurtz, eveneens lid van de werkgroep, durft de voorspelling dan ook aan dat er vroeg of laat een vreselijk ongeluk gebeurt.
Al langer zorgen
Het is niet de eerste keer dat bewoners hun zorgen kenbaar maken. En ook nu richten zij zich weer tot de politiek. Zij zien het niet zitten als het PHS-maatregelenpakket weer opengebroken wordt en Tongeren open blijft voor autoverkeer. In hun ogen moeten de verkeersstromen eerlijker verdeeld worden over de Boxtelse wegen. De sluiting van de dubbele spoorwegovergang is daarbij essentieel.
Maar zelfs als de huidige PHS-plannen wel door de raad goedgekeurd worden vrezen de bewoners dat zij nog tot 2025 moeten wachten op sluiting van de dubbele overweg. En die tijd is er helemaal niet, menen zij. Wethouder Van Wanrooij heeft hen laten weten weinig te kunnen betekenen: de plaatsing van slimme stoplichten voor een betere doorstroming lijkt het maximaal haalbare. De omwonenden nemen daar geen genoegen mee. Zij vrezen zelfs dat een betere doorstroming zelfs nog meer verkeersdruk op zal leveren.
Stappen ondernemen
En daarom vragen ze de politiek in hun brandbrief nu om een noodoplossing. Die ligt in de ogen van hen in het instellen van eenrichtingsverkeer in op zijn minst het smalste gedeelte van de straat. Op die manier wordt de Keulsebaan een meer aantrekkelijke optie voor verkeer dat uit de richting van Schijndel naar Ladonk wil, menen de bewoners. Om die reden zullen zij ook inspreken tijdens de raadsvergadering van 10 november. “Dit is de laatste manier waarop we denken democratisch ons punt te halen”, vat Geurtz deze nieuwe poging samen.
Geeft de politiek geen gehoor aan hun verzoek, dan beraden de bewoners zich op verdere stappen. En ze menen een stok in handen te hebben. “We willen een onafhankelijke fijnstofmeting laten doen”, aldus Frericks. Geurtz wijst op een amateurmeting van vorig jaar die al aantoonde dat gevaarlijke waarden bereikt leken. En op die manier hopen zij zo nodig een oplossing via de juridische weg af te kunnen dwingen.