De Gans toont trots zijn nominatie.
De Gans toont trots zijn nominatie. Foto: Sandra Peeters

Wordt Boxtelaar Maarten de Gans Brabander van het Jaar?

Algemeen

Boxtel - Boxtelaar Maarten de Gans dingt mee naar de titel ‘Brabander van het Jaar’. De muzikant en oud-columnist van deze krant startte in maart met buitenoptredens bij verzorgingshuizen, waar mensen dankzij de lockdown in isolatie zaten. “Ik ben er gewoon heel gevoelig voor als mensen naar buiten treden en zeggen dat ze eenzaam zijn”, aldus de genomineerde.

Maarten de Gans werd 31 oktober verrast met de nominatie door enkele medewerkers van Omroep Brabant. Die zouden een optreden van hem komen filmen bij Zorgexpertisecentrum Liduina. “Toen op 13 maart aangekondigd werd dat het land intelligent op slot ging kreeg ik door dat ook alle optredens voor St. Patrick’s Day niet doorgingen”, blikt De Gans terug.
Het was ook op dat moment dat zijn vriendin Sandra Peeters met het idee kwam om ouderen, die vanaf dat moment effectief opgesloten zaten in zorginstellingen, wat afleiding te geven met muziek van weleer. “Ik stuurde een mailtje naar verschillende instellingen en Liduina reageerde daar eigenlijk meteen heel enthousiast op.”

En zo gaf De Gans zijn eerste ‘zorgconcert’. En vanaf maart volgden er nog zo’n 25. In het begin gebeurde dat samen met accordeonist Tom van Aarle. Later gingen De Gans en Peeters samen op pad omdat Van Aarle doordeweeks een baan had.
Ook De Gans werkt overigens nog naast zijn muzikale leven. Dat noopte hem wat rustiger aan te doen, hoewel zijn werkgever altijd positief bleef over de optredens die de Boxtelaar verzorgde. “Ik was zoveel dagen aan het verschuiven van mijn gewone baan. En die wilde ik wel graag blijven houden”, vertelt De Gans lachend. “Het was kei leuk om te doen!”, blikt hij terug op die tijd. “Die mensen zie je dan zó opleven!”

Sinds de heropleving van het coronavirus ziet De Gans een sluimerende crisis in de verpleeghuizen ontstaan. “Dat gevoel van maart en april is afgezwakt nu.” De Boxtelaar ziet het allemaal met lede ogen aan. En hoewel hij zichzelf ‘te nuchter’ noemt om écht onder de indruk te zijn van de nominatie, grijpt hij die graag aan om aandacht te vragen voor de nieuwe eenzame periode die veel senioren nu ingaan.

De Gans is één van de tien kandidaten voor de titel Brabander van het Jaar. Mocht hij die winnen is De Gans niet de eerste Boxtelaar die hem in ontvangst kan nemen. In 2016 was onze columnist Ruud van der Meijden al eens Brabander van het Jaar. Stemmen op je favoriete kandidaat kan binnenkort via de website van Omroep Brabant.

Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk