
Ondergrondse afvalcontainers moeten afvaldumping tegengaan
Boxtel - Binnenkort worden op negen plaatsen in Boxtel ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Inmiddels staat de plaats van de containers vast en zijn er geen bezwaren van omwonenden op de plannen gekomen. De al sinds 2019 door de gemeente gekoesterde wens komt naar verwachting nog dit jaar tot uitvoering.
Het is veel bewoners van de stapelbouw op de gaarden, Stapelen en het Ursulinenpad al jaren een doorn in het oog: de grote hoeveelheden afval die in ‘hun’ vuilcontainers gedumpt worden. Die zitten door de anonieme dumpingen ook met regelmaat overvol.
Het is dus niet zo gek dat de gemeente bij de vaststelling van het Grondstoffenplan in 2019 dan ook de wens uitsprak voor de plaatsing van ondergrondse containers met een toegangssysteem. Daarmee hebben alleen pashouders toegang tot de containers en kan afval dus niet meer anoniem gedumpt worden. De verwachting is dat er door die afname in anonimiteit minder dumpingen nabij de containers plaatsvinden.
Kosten terugverdienen
De containers worden op negen locaties geplaatst: aan de Berkengaard, Armmeesters, bij Complex Moorwijk aan de Molenwijkseweg, aan de Meidoorngaard/Hazelaarsgaard, aan het Ursulinenpad, bij Brouwershof aan de Dr. De Brouwerslaan, bij het wooncomplex Stapelen en bij de nieuwbouw Princenlant fase IV. De kosten zijn begroot zo’n 80.000 euro.
De verwachting is dat deze investering ruimschoots terugverdiend kan worden doordat illegale stort afneemt. In het Grondstoffenplan spreekt de gemeente van een besparing van 30 procent restafval. Dat zou samen goed zijn voor zo’n 300 ton afval op jaarbasis, goed voor een kostenbesparing van 27.000 euro per jaar. Op die manier zouden de containers zichzelf dus binnen vier jaar terugverdienen.
De wens van de gemeente is om Hoogheem uiteindelijk ook aan te sluiten op het systeem met ondergrondse afvalcontainers. Een woordvoerder laat echter weten dat het nog niet zo ver is. Er wordt eerst bekeken hoe het systeem op de negen aangewezen locaties functioneert. Mocht Hoogheem daarna ook aangesloten worden, dan zal daarvoor eerst geld vrijgemaakt moeten worden.
GFT komend jaar vaker opgehaald
Naast de plaatsing van de negen ondergrondse containers komt de komende tijd nog een punt uit het Gronsstoffenplan aan bod. Daarbij wordt hoogfrequent huis-aan-huis GFT opgehaald, maar wordt het huishoudelijk restafval nog maar eenmaal per vierweken ingezameld. De bedoeling was eigenlijk dit nieuwe afvalbeleid al dit jaar in te voeren, maar de communicatiecampagne werd door de coronacrisis dusdanig in de war geschopt, dat dit nu is uitgesteld naar het voorjaar van 2021, meldt de gemeente.