
Huisjesmelkers in Boxtel definitief aan banden gelegd met paraplubesluit kamerbewoning
Boxtel - De gemeenteraad heeft dinsdagavond het paraplubesluit kamerbewoning unaniem aangenomen. En daarmee is het definitief niet meer toegestaan in onze gemeente meer dan 4 personen die niet tot hetzelfde gezin behoren te huisvesten in één woning, uitzonderingen daargelaten. Die regel was al van kracht sinds 2019.
Het paraplubesluit, dat zijn naam dankt aan het feit dat het ‘als een paraplu’ over alle andere bestemmingsplannen heen gehouden wordt, regelt dat er nog maximaal 4 personen die niet behoren tot hetzelfde huishouden in een huis mogen wonen. Op 17 september 2019 werd de maatregel al van kracht middels een voorbereidingsbesluit, dat naadloos overgaat in het definitief besluit.
Naar aanleiding van een zienswijze van diverse bewoners van de Van Merheimstraat is in het definiteve plan nog een fout gerepareerd. Dat maakte het mogelijk via een omweg in Boxtel-Noord toch meer dan 4 personen in een woning te huisvesten.
Er was dinsdag geen enkele discussie over de nut en noodzaak van de maatregel: het voorstel werd unaniem aangenomen. “Niet vreemd”, concludeerde wethouder Peter van de Wiel, “omdat de raad zelf gevraagd heeft om dit besluit te nemen.” Op diverse adressen in Boxtel rees overlast van arbeidsmigranten op dat moment de pan uit. Daarom sprak de raad in juli 2019 de wens uit om kamerbewoning in woonhuizen aan banden te leggen.
Waar wel discussie over was, was in hoeverre bestaande probleemlocaties aangepakt kunnen worden. Volgens Van de Wiel zijn de mogelijkheden van de gemeente echter beperkt. Op locaties waar na 17 september 2019 meer dan 4 arbeidsmigranten zijn gehuisvest zonder ontheffing van de gemeente kan en zal worden gehandhaafd, zo beloofde hij.
Burgemeester Ronald van Meygaarden kon daar aan toevoegen dat de gemeente niet met terugwerkende kracht kan handhaven bij huisjesmelkers: “Waar op 17 september 2019 een legale situatie bestond, kunnen we nu niet ingrijpen.” Wat de gemeente wel doet is in gesprek gaan met omwonenden en verhuurders daar waar zich problemen voordoen.
Eigenlijk was het de bedoeling om het paraplubesluit gelijktijdig met de huisvestingsplannen voor arbeidsmigranten te behandelen. Die plannen moeten er samen immers voor zorgen dat problematische situaties met arbeidsmigranten in woonwijken tot het verleden moeten behoren.
Omdat de behandeling van de huisvestingsplannen echter diverse malen uitgesteld werd, was dat geen optie. Het voorbereidingsbesluit en het daarop genomen definitieve besluit kamerbewoning moesten immers uiterlijk 12 november door de raad bekrachtigd worden.
Het blijft overigens nog mogelijk om, bijvoorbeeld voor speciale woonvormen, een uitzonderingspositie aan te vragen bij het college van B & W. Dat zal dan per geval beoordelen of kan worden afgeweken van het dinsdag genomen besluit.