
Wethouder wil provincie ervan overtuigen dat Boxtel nu niet nóg meer kan bezuinigen
Boxtel - ‘Wat nu?’, was dinsdagavond de belangrijkste vraag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Boxtelse gemeenteraad. Want hoewel onze gemeente op papier een sluitende begroting voor 2021 kon presenteren, groeit na een nieuwe tegenvaller van vijf ton de angst dat Boxtel onder verscherpt provinciaal toezicht komt te staan. Wethouder Herman van Wanrooij hoopt met de belofte van de kerntakendiscussie tijd te kunnen kopen.
Hoewel de begroting voor 2021 nog steeds een plusje van 329.000 euro laat zien, zorgde de meest recente tegenvaller op Jeugdzorg ervoor dat er 397.000 euro minder winst genoteerd kon worden dan waarop gerekend werd. Vanwege een verschillende rekenmethode ziet de provincie dit echter als een structurele tegenvaller, terwijl Boxtel het bedrag als ‘incidenteel’ mag noteren.
Dat verschil heeft mogelijk grote gevolgen. Diezelfde provincie had immers een ‘structureel sluitende’ en ‘realistische’ begroting willen zien, iets dat nu niet meer het geval is als je de rekenmethode van de provincie hanteert.
Wethouder Herman van Wanrooij, die over de gemeentelijke schatkist gaat, liet dinsdag weten dat hij koste wat kost de gemeenteraad nog voor de behandeling van de begroting op de hoogte wilde stellen van de nieuwe financiële problemen, ook al is nog onduidelijk hoe die opgelost gaan worden. Zaterdag liet hij daarom de gemeenteraad nog extra bijpraten over de mogelijkheden en onmogelijkheden die Boxtel nu nog heeft.
Wat in ieder geval géén oplossing biedt is om het gat te dichten met een incidenteel bedrag, zoals de wethouder in eerste instantie hoopte te doen met geld uit het Legaat van Cooth. Ook een voorstel van de CDA-fractie om het geld uit de Reserves duurzame ontwikkeling en plattelandsvernieuwing te halen voldoet niet aan de provinciale richtlijnen.
In het politieke debat dat volgde liepen veel partijen op de aankomende kerntakendiscussie vooruit. Zo zijn bijvoorbeeld VVD en BALANS géén voorstander van het voortzetten van de huidige PHS-plannen en gooiden de fracties van D66 en PvdA/GroenLinks alvast een balletje op over een mogelijke verhoging van de OZB om het huidige voorzieningenniveau op peil te houden. “Doen alsof het niet bestaat en of het geen optie is is zeker in aanloop naar de verkiezingen over de rug van onze inwoners verkiezingsvoordeel behalen”, was PvdA/GroenLinks raadslid Anja van den Einden fel.
Daar is de wethouder het mee eens. “Er zijn twee oplossingen”, kon hij de raad mededelen. “De eerste oplossing is dat we gaan kijken aan onze inkomstenkant. En dan praat je inderdaad over de OZB.” De tweede optie is een gang naar de provincie maken en de gedeputeerde wijzen op het feit dat Boxtel na het bezuinigen van ruim 3,5 miljoen euro op dit moment geen vlees meer op de botten heeft om nog verder in de uitgaven te snijden totdat er knopen worden doorgehakt over de gemeentelijke voorzieningen in de kerntakendiscussie. De hoop is dat de provincie daar voorlopig genoegen mee neemt. Zo niet, dan zal Boxtel voortaan voor alle uitgaven eerst toestemming moeten vragen aan de provincie.