
Boxtel sluit zich aan bij initiatief duurzame gronduitgifte
Boxtel - De gemeente Boxtel heeft de afgelopen week haar handtekening gezet onder het ambitiestatement Duurzame Gronduitgifte. Daarmee sluit onze gemeente zich aan bij 24 andere organisaties en gemeenten, die eveneens hebben uitgesproken zich te willen inzetten voor een duurzamer gebruik van hun gronden. Hun gezamenlijke inspanningen moeten zorgen voor herstel van de biodiversiteit, een betere bodemgesteldheid en een betere waterkwaliteit in Brabant.
De 25 organisaties, die het idee van duurzame gronduitgifte hebben omarmd, zijn het Groen Ontwikkelfonds Brabant, Provincie Noord-Brabant, verschillende natuurorganisaties, Brabant Water, diverse waterschappen, a.s.r. real estate en veertien gemeenten waaronder Boxtel.
Zij maken zich, meestal samen met agrarische ondernemers, hard voor een duurzamer grondbeheer. De partijen willen zo oplossingen vinden voor soms ingewikkelde maatschappelijke opgaven als bijvoorbeeld het herstel van de biodiversiteit en de klimaatverandering. Dat doen de 25 deelnemers allemaal op hun eigen manier, bijvoorbeeld door pachters kortingen of betere voorwaarden te bieden als zij natuurinclusief ondernemen.
De provincie en Groen Ontwikkelfonds Brabant organiseerden afgelopen donderdag een webinar over het duurzame gebruik van gronden in Brabant. Dat werd gevolgd door ruim 400 belangstellenden, waaronder veel agrariërs. Dat stemt gedeputeerde Elies Lemkes positief: “Het overweldigende aantal deelnemers aan dit webinar over duurzaam grondgebruik, bevestigt waar ik in geloof: landbouw en natuur zijn bondgenoten, ze versterken elkaar. Wat ik daarbij ook essentieel vind, we vragen boeren goed voor de bodemkwaliteit te zorgen, maar geven ze wel de ruimte om te kunnen blijven ondernemen. En, niet onbelangrijk, ze krijgen voor hun inspanningen ook iets terug.”
Mary Fiers, directeur van Groen Ontwikkelfonds en mede-initiatiefnemer van het webinar, is blij met de toetreding van zestien nieuwe partners. “Gemeenten hebben veel grond in hun bezit. Wil je écht iets doen aan het vergroten van de biodiversiteit en het verbeteren van de kwaliteit van bodem en water, dan is het cruciaal dat je niet alleen ambitieuze beleidsnotities schrijft maar dit beleid ook toepast op je eigen gronden.”
Voor gemeenten en andere organisaties, die met duurzame gronduitgifte aan de slag willen, is een meer informatie beschikbaar. Die is te vinden op: www.duurzamegronduitgifte.nl/handreiking-aan-de-slag. Er worden ook driemaal per jaar netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden. Aanmelden voor het leernetwerk kan bij Andrea Almasi, via e-mail: aalmasi@brabant.nl.