
Initiatiefgroep werkt aan toekomst De Kleine Aarde
Boxtel - Vier Boxtelaren met een ruime bestuurservaring hebben een aangepast plan gemaakt voor De Kleine Aarde. Dit uit grote bezorgdheid over de toekomst van deze ‘Parel van Boxtel’. Die zorgen zijn er - zo zegt het viertal - vanwege het tot heden ‘onvoldoende benutten van de bijzondere kansen’ die het bijna drie hectaren beslaande terrein ruimschoots biedt.
In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Dit gebeurt onder andere door gesprekken te voeren met de op het terrein al actieve zelfstandige partijen. Met de besturen van de voedseltuin, de insectentuin en het voedselbos is al overleg gevoerd. Het bestuur van de Stichting De Kleine Aarde, die het in 2016 gevormde collectief van bedrijven en scholen vertegenwoordigt, schaart zich – aldus hun voorzitter Antoine Wintels - volledig achter het plan van het viertal initiatiefnemers. Dit viertal zegt enkele maanden nodig te hebben om op papier te zetten hoe het kostbare bezit van De Kleine Aarde te behouden en versterken. Waarbij extra kansen worden geboden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Initiatiefgroep
De Initiatiefgroep DKA-2021, zoals deze zichzelf noemt, bestaat uit Anton van Aert (voormalig wethouder Boxtel en gedurende 5 jaar burgemeester in Best), Frans Hoeks (voormalig voorzitter College van Bestuur Helicon Opleidingen) en Ger van den Oetelaar (12 jaar wethouder in Boxtel, bekend van Het Groene Woud en adviseur van ARK). Het vierde groepslid is Theodoor van Leeuwen, voormalig ondernemer en initiatiefnemer van inmiddels drie voedseltuinen in Brabant. De leden van deze initiatiefgroep staan midden in de Boxtelse samenleving. Zij beschikken over een uitgebreid netwerk binnen politiek, organisaties en bedrijfsleven. Zij laten weten overal lijntjes uitgezet te hebben. Dit heeft geleid tot een groep betrokken bedrijven en organisaties, die bereid zijn samen de schouders eronder te zetten.
Succesformule
De kern van het vernieuwde elan voor De Kleine Aarde is het succes van de formule van de Voedseltuin. Op de nu al vier jaar goed draaiende tuin werken jaarlijks zo’n vijftig tuinwerkers. Gekwalificeerde, zeer ervaren vrijwilligers geven hier leiding aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze werkwijze kan ook worden toegepast op andere delen van het terrein en in het bezoekerscentrum. En deze aanpak past ook prima binnen de voorwaarden, die door de gemeenteraad aan het terrein worden gesteld.
