
Boxtel zet vaart achter zonnevelden en windmolens
Boxtel - Moet Boxtel nu maximaal inzetten op zon- en windenergie, of kunnen we beter nog wat langer wachten totdat de technieken verder ontwikkeld zijn? Die vraag klonk dinsdag sterk door tijdens de behandeling van de visie zon- en windenergie. De gemeenteraad stemde in meerderheid in want naast dat haast geboden is om in 2030 klimaatneutraal te zijn levert het ook gewoon geld op, was de gedachte. En daarmee is de weg vrij voor initiatiefnemers om hun plannen in te dienen.
Ondanks dat er de nodige kritiek klonk over de plaatsten waar volgens de visie zonne- en met name windvelden in onze gemeente moeten landen, ging dinsdag toch een meerderheid akkoord met de zon- en windvisie. Dat komt omdat er haast geboden is, zo stellen onder meer de fracties van D66, SP, Combinatie95 en INbox. Boxtel wil immers in 2030 energieneutraal zijn en heel veel tijd om nog langer te wachten is er niet.
Bovendien, zo redeneert een meerderheid, gaat het slechts om een visie en niet om een keihard plan. Daar sluit ook wethouder Peter van de Wiel zich bij aan. "In feite kun je dit als een startschot zien", verwijst hij naar de aanleg van 50 hectare zonnepanelen en zo'n vijf windturbines. "Het is niet een één op één routeplan naar Boxtel Energieneutraal 2030."
Kritiek
Wat de visie wel is, is een voorstudie van hoeveel zonnepanelen en windmolens ongeveer nodig zijn op weg naar energieneutraliteit en welke locaties daarvoor geschikt zijn. En hoewel er vele locaties geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie, is het veel lastiger om geschikte plekken voor windmolens te vinden. Om die reden noemt de visie er eigenlijk maar twee: in het Wilhelminapark langs de A2 en ergens in het gebied Tongeren.
En daarop is kritiek, met name van BALANS. Fractieleider Mariëlle van Alphen vindt dat een té beperkt beeld van mogelijke locaties geschetst wordt om een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Ze is niet de enige met kritiek op de visie. Zo vindt Dymph van de Vries (VVD) dat Boxtel beter nog kan wachten met de aanleg van zonne- en windparken totdat er betere technieken beschikbaar komen.
Niet langer wachten
Daar is D66-raadslid Mariëlle Wijffelaars het niet mee eens. "Ga niet af zitten te wachten tot die nieuwe ontwikkelingen klaar zijn, want die zijn nooit klaar", vindt ze. "Op een gegeven moment moet je het met de kennis die je dan hebt doen. Bijstellen kan altijd." Daar sloot ook Stefan de Nijs (Combinatie95) zich bij aan.
Boxtel is volgens hem ook een dief van de eigen portemonnee als er nog langer gewacht wordt: "Het levert ons ook gewoon geld op." De Nijs wees zijn mede-raadsleden er bovendien op dat een keuze van nu niet een keuze voor de eeuwigheid is. Een besluit zou gelden voor een periode van 10, 15 of maximaal 25 jaar. Daarna moeten de zonne- en windparken weer weg.
Dat onderschrijft Van de Wiel. De wethouder stelt verder dat het klopt dat er maar een paar potentiële locaties voor windenergie genoemd worden. Volgens hem blijven er ook maar weinig mogelijkheden over, als alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen worden. Hij stelt bovendien dat er haast gemaakt moet worden met de visie: die is verplicht als onderdeel van de Regionale Energie Strategie.
Wel staat hij open voor een ander kritiekpunt vanuit de oppositie: het is nog niet geheel bekend hoe de gemeente leges gaat heffen als later dit jaar de aanbesteding voor zonne- en windparken gestart wordt. Hij belooft daarover duidelijkheid vóór de inschrijving van start gaat.
En daarmee is voor de meeste partijen de belangrijkste kritiek weggenomen. Alle partijen gaan akkoord, behalve BALANS, dat het stuk nog niet besluitrijp vindt vanwege het ontbreken van een duidelijker afwegingskader voor windmolens. Dat maakt dat binnenkort de tender voor commerciële partijen die met zon- of windenergie aan de slag willen van start gaat. Die kunnen tot het einde van dit jaar hun principeverzoeken indienen. De gemeente gaat die aan de hand van verschillende criteria die genoemd zijn in de visie op haalbaarheid en wenselijkheid beoordelen. Naar schatting duurt het nog tot 2025 voor de eerste zonne- en windparken dan tot ontwikkeling komen.