Gerard Compiet geeft binnenkort een lezing over kevers in Nederland voor Natuurwerkgroep Liempde.
Gerard Compiet geeft binnenkort een lezing over kevers in Nederland voor Natuurwerkgroep Liempde. Foto: Bernadette Roestenburg.

Natuurwerkgroep houdt lezing over kevers

Algemeen

Op donderdag 11 april geeft Gerard Compiet een lezing met als thema Kevers in café ‘t Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. Dat doet hij op uitnodiging van Natuurwerkgroep Liempde. De voordracht begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. 

Iedereen kent wel kevers, van de populaire lieveheersbeestjes tot het indrukwekkende groot vliegend hert. Alle soorten hebben voorvleugels die tot harde schilden veranderd zijn. Dat geeft ze goede bescherming tegen hun vijanden, maar maakt ze ook tot slechte vliegers. Sommige soorten voelen zich erg thuis in het water, met de geelgerande watertor als meest opvallende soort. Of het bekende schrijvertje. Voor ze kunnen vliegen, leven kevers een of twee jaar als larve in of op de grond. Vermolmd hout is erg geliefd bij ze, waarbij ze gangen door het hout knagen. Bosbouwers kijken met argusogen naar kevers zoals de letterzetter, omdat die complete verzwakte naaldbossen kunnen vernietigen. En bewoners van oude panden zijn als de dood voor de boktor met zijn lange sprieten, waarvan de larve het voorzien heeft op houten balken. Maar het merendeel van de kevers leidt een onschuldig, onopvallend bestaan.
Ons land telt meer dan 4.000 keversoorten. Bij de inventarisatie van De Geelders bleek dat dit leembos ook veel soorten herbergt. Zoveel zelfs, dat de onderzoeker op moest stoppen omdat hij keer op keer nieuwe soorten bleef tegenkomen.
Compiet uit Someren-Asten neemt ons mee in de wereld van de kevers, met schitterende foto’s.

Uit de krant