Watermolen aan de Molenstraat. De foto is gemaakt in de periode 1900-1934.
Watermolen aan de Molenstraat. De foto is gemaakt in de periode 1900-1934. Foto: Beeldbank Boxtel.

Ontdek de historie van het Boxtelse watermolencomplex

MuBo 10 jaar

De historie van het molencomplex aan het Smalwater en de Dommel herleeft zondag 7 april tussen 14.00 en 17.00 uur. In het kader van het tienjarig bestaan van Museum Boxtel vindt een excursie met lezing plaats. 

Leo van Geffen en Ruud van Nooijen zijn de gidsen. Zij starten op de hoek Clarissenstraat-Koppel, de plek waar het vroeger het Binnendommeltje naar de Dommel liep en het Molenpad begon. Eerder werd een ander startpunt gemeld.
Stoomwasscherij en -Bleekerij De Smalle Stroom lag aan het Smalwater en functioneerde vanaf ongeveer 1850 tot 1970. In de buurt lag ook een houten dubbele watermolen. Die leverde begin 1800 energie aan de eerste en toen enige papierfabriek in Boxtel. Samen met het molenhuis van Van Stekelenburg aan de Dommel, vormden de objecten het grootste watermolencomplex van Brabant.
Deelnemers nemen een kijkje bij de ketel en de schoorsteen van de stoomwasserij. Ook wordt er een presentatie verzorgd met historische beelden.
Deelname aan deze activiteit in het kader van Samen op stap in cultureel Boxtel is gratis, aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl. De activiteit vindt later dit jaar ook nog plaats op zondag 19 mei en zaterdag 29 juni.

Uit de krant