Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt Liemt Lopt Uit werd het totaal gespaarde bedrag van Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. Ook kregen alle clubs dan hun bedrag overhandigd.
Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt Liemt Lopt Uit werd het totaal gespaarde bedrag van Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. Ook kregen alle clubs dan hun bedrag overhandigd. Foto: archief DeMooiBoxtelKrant

Stekker uit populaire lokale spaaractie Op Liemt Gemunt

Algemeen

Het is gedaan met de oranje penningen van Op Liemt Gemunt (OLG). De actie waarbij inwoners konden sparen voor clubs door boodschappen te doen bij lokale ondernemers stopt. Omdat Boon’s Markt niet mee kan doen, verliest OLG haar waarde. De laatste muntjes worden tot eind maart uitgegeven. 

Ron Tholen gaat de nieuwe supermarkt in Liempde bestieren. Het is voor hem geen onwil om niet mee te doen aan OLG. Voorganger Coop zorgde altijd al voor de grootste bijdrage in het spaarsysteem. Niet vreemd, want daar werden de meeste boodschappen gedaan. Maar dat betekende ook dat de ondernemer, tot vorig jaar Jan Tax, jaarlijks meer dan 10.000 euro kwijt was aan de actie. 

Het pand aan de Nieuwstraat ondergaat de komende weken een rigoureuze verbouwing. Die betaalt Tholen grotendeels uit eigen zak. Dat speelt nadrukkelijk mee in de overweging om niet mee te gaan in het muntjessysteem. 

Standpunt
Voorzitter Ruud Bouwmans van OLG: ,,We zijn allemaal blij dat er een nieuwe supermarkt in Liempde komt. Het is ook fijn om te merken dat Ron zich al goed in OLG heeft verdiept en weet wat er allemaal in het dorp speelt. Iedereen begrijpt zijn standpunt. Het betekent geenszins dat de Boon’s Markt helemaal niets gaat doen voor het dorp.”  

Bouwmans, ook uitbater van het Struifhuis en café Het Wapen van Liempde, vindt het erg jammer dat OLG stopt: ,,Het was een moeilijke beslissing, maar we merken dat het animo onder inwoners, verenigingen en ondernemers steeds wat minder wordt. De nieuwigheid is er na vijftien jaar ook wel vanaf.”

Sparen voor clubs
Het spaarsysteem werkte twee kanten op. Inwoners kregen bij iedere 15 euro aan boodschappen een muntje dat 11 eurocent waard was. De munten kunnen mensen schenken aan een van de deelnemende verenigingen.

Eens per jaar werden de gespaarde bedragen middels een cadeaubon uitgereikt aan de clubs. Die konden dat geld dan weer uitgeven bij lokale winkeliers. Verenigingen riepen hun leden op om zoveel mogelijk muntjes voor hen te sparen, zodat er aan het einde van het jaar een mooi bedrag over bleef. Bouwmans: ,,Afgelopen december is er ruim 10.000 euro uitgedeeld.”

Sinds de oprichting in 2009 is bijna 250.000 euro verdeeld. ,,Voor ondernemers is dat nog iets meer geweest, in verband met de kosten voor het systeem. In totaal hebben we ruim 300.000 euro uitgegeven. Dat is een bijna een woonhuis! Fantastisch toch?”, glundert Bouwmans.

Inzamelen
De Jeugdvakantieweek, maar ook hockeyclub HCL en voetbalvereniging DVG roepen inwoners nu via social media op om zoveel mogelijk muntjes in te zamelen. Daas: ,,Normaal houden we in de vakantieweek zelf een loterij waar mensen de OLG-muntjes in kunnen leveren, maar die hebben we nu maar naar voren gehaald.”

Ondernemers gaven de muntjes tot en met afgelopen zondag uit. Inleveren kan tot en met zondag 30 juni. Bouwmans: ,,Er zijn nog duizenden muntjes in omloop. Als de clubs slim zijn, zetten ze een grote inzamelactie op de komende drie maanden. Wie weet kunnen we dan eind augustus alsnog een recordbedrag uitreiken.” Daar lijken de Liempdse clubs dus al direct gehoor aan te geven.

Overigens blijven de cadeaubonnen geldig tot en met 31 augustus 2025. Deze zijn straks ook gewoon bij de nieuwe Boon’s Markt in te leveren.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant