
Huisvesting arbeidsmigranten in complexen van 150 tot 400 bewoners bij industrieterrein
Boxtel - De huisvesting van arbeidsmigranten die niet van plan zijn in Nederland te blijven wonen kan het beste op locaties vlakbij de drie industrieterreinen die onze gemeente kent en in grootschalige vormen van minimaal 150 tot een maximum van 400 bewoners per locatie. Dat concludeert de gemeente in de conceptnotitie huisvesting arbeidsmigranten, dat het college van B & W de afgelopen week openbaar maakte.
In totaal zouden in Boxtel de komende drie jaar zo'n 800 woonplaatsen voor arbeidsmigranten gerealiseerd moeten worden, concludeert het gemeentebestuur na onderzoek. In onze gemeente wonen naar schatting zo'n 900 arbeidsmigranten. Dat is slechts een fractie van het aantal arbeidsmigranten dat hier werkzaam is: dat wordt geschat op ongeveer 2.250. Omdat EU-burgers die korter dan vier maanden in Nederland verblijven zich niet hoeven te registreren zijn deze cijfers niet exact bekend bij de gemeente.
Door te kiezen voor grootschalige tijdelijke huisvesting is het mogelijk en rendabel om de migranten voorzieningen te bieden, zoals een 24/7 beheer en verschillende voorzieningen voor de bewoners. "Het hanteren van een ondergrens zorgt dat de huisvestiging op een beperkt aantal locaties goed kan worden georganiseerd", stelt wethouder Eric van den Broek in een schriftelijke verklaring.
Een ander voordeel van grootschalige huisvesting is het verminderen van overlast. Op dit moment worden woningen door huisjesmelkers aan migranten verhuurd. Dat zorgt niet alleen voor overlast, maar ook voor extra druk op de huizenmarkt. En dat terwijl onderzoek van onder meer het Expertisecentrum Flexwonen uitwijst dat migranten die gedurende kortere periode in Nederland verblijven het liefst in een logiesvorm wonen.
Aanbesteding
Boxtel gaat de woonlocaties niet zelf realiseren, maar wil dat aan commerciële partijen overlaten, die zich via een aanbesteding in kunnen schrijven. Wel wordt een aantal eisen gesteld, zoals eerdergenoemde minimumomvang en mag de locatie geen overlast opleveren. De bewoning van een huisvestingslocatie zou gelden voor een periode van tien jaar. Migranten wonen maximaal 1 jaar op een locatie.
In het conceptplan worden nog geen specifieke plekken genoemd, hoewel de voorkeur voor de randen van industrieterreinen Ladonk, Daasdonk en Vorst wordt aangegeven. Ook in aanmerking komen vrijgevallen, of bestaande agrarische bedrijven, zij het in overleg.
Discussie
Plekken als woonwijken, bedrijventerreinen en kampeer- en recreatievoorzieningen worden als 'ongeschikt' bestempeld. Daarmee lijkt erop dat de plannen die Van den Brand in april aankondigde niet door kunnen gaan, aangezien zijn voormalig bedrijf zich op Ladonk bevindt.
Op dinsdag 15 september vindt een beeldvormende presentatie voor de gemeenteraad plaats. Tijdens deze bijeenkomst wordt gesproken over de kwalitatieve randvoorwaarden en bovenstaande aspecten. Op 13 oktober staat de besluitvorming over de beleidsnotitie huisvesting arbeidsmigranten gepland. Doel is om in het voorjaar van 2021 te starten met de aanbesteding voor initiatiefnemers die plannen hebben op het gebied van grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten.