Rogier Veltrop. (Foto: Basman Creëert/Bas van den Biggelaar)
Rogier Veltrop. (Foto: Basman Creëert/Bas van den Biggelaar) Foto: Basman Creëert/Bas van den Biggelaar

Rogier Veltrop (41) zamelt geld in om een eigen lab van de grond te krijgen in Maastricht

Algemeen Algemeen nieuws

Behoren hart- en vaatziekten straks tot het verleden dankzij stamcelonderzoek van Boxtelaar Veltrop?

Boxtel - Rogier Veltrop zou niet meer in leven zijn als hij in 2015 geen donorhart had ontvangen. De nu 41-jarige Boxtelaar leed aan een zeldzame hartziekte die ervoor zorgde dat zijn hartfunctie steeds verder achteruit ging. Inmiddels wijdt hij zijn leven aan baanbrekend onderzoek naar hart- en vaatziekten, waarvoor hij met een crowdfunding geld inzamelt.

Sinds Veltrop op 12 augustus aan de tafel van talkshow Op1 mocht aanschuiven wordt de Boxtelaar overladen met reacties. Van e-mails met complimenten over hoe goed hij zijn onderzoek uitlegde tot aangrijpende verhalen van mensen die zelf hartklachten hebben en hem om hulp vragen. En hoe graag de Boxtelaar deze mensen ook zou willen helpen, benadrukt hij nogmaals dat hij onderzoeker en géén arts is.

Zelf kroop hij door het oog van de naald: een ziekte zorgde ervoor dat zijn hartspier steeds slechter werd en uiteindelijk zelfs door een kunsthart ondersteund moest worden. Hij werd enkele malen getroffen door een hartstilstand. "Dat was geen leven meer", blikt hij terug op die periode. Het was onvermijdelijk dat Veltrop een harttransplantatie onderging, maar wegens de lange wachtlijsten was dit een race tegen de klok.

Uiteindelijk kreeg Veltrop in 2015 een nieuw hart. Dat maakte dat hij zijn leven terugkreeg, zo vertelde hij in de talkshow Op1. De Boxtelaar besloot zijn 'tweede leven' te wijden aan het vinden van een oplossing voor mensen met hart- en vaatziekten. Wegens zijn ziekte moest hij zo'n tien jaar eerder zijn promotieonderzoek in de Verenigde Staten, waar hij onderzoek deed naar coronavirussen, afbreken. Na de transplantatie promoveerde in Maastricht alsnog als moleculair celbioloog. Veltrop doet sindsdien afwisselend in de Limburgse hoofdstad en het Duitse Aken onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Baanbrekend onderzoek
Momenteel richt Veltrop zich op onderzoek, waarbij hij uit gezonde stamcellen in het bloed hartweefsel kweekt. Op termijn moet dit leiden tot behandelingen voor verschillende hart- en vaatziekten. Een beter begrip van waar het precies mis gaat zorgt volgens de Boxtelaar ook voor betere behandelingen: "Veel behandelmethoden doen enkel aan symptoombestrijding zonder het onderliggende probleem aan te pakken." Dat ziet de Boxtelaar graag anders en kan bijvoorbeeld door zieke hartcellen te vervangen door de nieuw gekweekte hartcellen.

Veltrop legt uit dat er een enorme vraag is naar dit soort innovatieve oplossingen, aangezien zo'n 15 procent van de bevolking aan een al dan niet ernstige vorm van hartfalen lijdt. Om zijn onderzoek te financieren is veel geld nodig. Hij schat dat een bedrag van 100.000 euro of nog meer nodig is om zijn onderzoeksproject onder te kunnen brengen in een eigen lab, het uiteindelijke doel. De universiteit staat volgens de Boxtelaar achter dit plan, want naast de benodigde aandacht wist Veltrop ook al enkele wetenschappelijke prijzen voor zijn onderzoek in de wacht te slepen. Daaruit blijkt dat zijn werk wetenschappelijk relevant is en bovendien ook maatschappelijke aandacht heeft.

Dat de Boxtelaar zelf last had van hartproblemen maakt dat hij met een frisse blik naar verschillende klachten kijkt. "Normaal zou een hartonderzoeker alleen kijken naar wat er gebeurt bij het hart", vertelt hij, "terwijl ik zelf dan denk; waar had ik zelf nog meer last van?" Van zijn benen bijvoorbeeld, of van het vasthouden van vocht. Het in breder verband kijken naar zo'n ziektebeeld kan mogelijk ook helpen in het sneller oplossen ervan.

Sponsortocht van 1.000 kilometer
DeMooiBoxtelKrant-columnist Ruud van der Meijden (50) hoorde ook van het stamcelonderzoek dat Veltrop doet en aarzelde geen moment: op 4 september start de oud-Boxtelaar met een fietstocht om geld op te halen voor Veltrops' levenswerk. De in Boxtel geboren Tilburger fietst wel vaker gesponsorde monstertochten voor het goede doel. Zo reed hij in 2016 voor Stichting Gijsje Eigenwijsje, waarmee hij een bedrag van 15.000 euro wist op te halen. Hij werd vanwege die prestatie uitgeroepen tot Brabander van het Jaar. "Ik geloof zó in dit onderzoek", legt de oud-Boxtelaar uit. Hij vervolgt lachend: "Er zit echt talent in Boxtel. Ik denk dat er iets in het water zit!"

Dat er iets goeds in het water zit is ook te hopen voor Van der Meijden, die 1.000 kilometer zal fietsen om aandacht te vragen voor het onderzoek van Veltrop. Om 7 uur in de ochtend zal hij vanaf de Markt in Boxtel vertrekken richting Texel waar hij, non-stop doorfietsend, vijf rondjes over het eiland rijdt. Daarna rijdt hij via Tilburg door naar Maastricht, waar hij maandag 7 september een cheque aan hoopt te kunnen bieden aan het instituut waarvoor Veltrop nu onderzoek doet. Het doel is om zeker 10.000 euro op te halen en Van der Meijden rekent erop dit bedrag ruimschoots te halen. Vanwege de coronacrisis bleek dat veel bedrijven en clubs die andere jaren graag een steentje wilden bijdragen aan een goed doel daar dit jaar nog geen kans voor hadden gezien. Het is één van de redenen waarom Van der Meijden denkt dat zijn actie zoveel donateurs aantrekt.

Hoewel direct na de uitzending van Op1 het aantal donaties explodeerde blijft extra geld welkom. Omdat Veltrop een eigen lab hoopt op te zetten kan het geld daarin ondergebracht worden om zo het onderzoek naar hart- en vaatziekten duurzaam te ondersteunen. Wil jij zelf het onderzoek van Rogier Veltrop steunen? Kijk dan op de website www.umcrowd.nl.

Ruud van der Meijden. (Foto's: Basman Creëert/Bas van den Biggelaar)
Afbeelding
Algemeen 2 uur geleden Gemengde gevoelens voor Kay Karssemakers in GP MX2
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Auto belandt op zijn kop na eenzijdig verkeersongeval
Afbeelding
Algemeen 14 aug, 06:33 Rob Dekker trots op Selissenwal: ‘Het is een heel andere wijk geworden’; Directeur-bestuurder neemt afscheid van Woonstichting JOOST
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 12:37 Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 10 aug, 06:37 ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman