Loon- en grondverzet bedrijf Van Rulo bestaat een eeuw. Dat was reden voor een feest. Eigenaren Erik en Heleen (vooraan met jasje aan) staan temidden van hun personeel, waaronder zonen Rick, Luc en Bart. Op de achtergrond de (vrij) nieuwe hydro trike (vijfwieler) om mest op het land uit te rijden.
Loon- en grondverzet bedrijf Van Rulo bestaat een eeuw. Dat was reden voor een feest. Eigenaren Erik en Heleen (vooraan met jasje aan) staan temidden van hun personeel, waaronder zonen Rick, Luc en Bart. Op de achtergrond de (vrij) nieuwe hydro trike (vijfwieler) om mest op het land uit te rijden. Foto: Karin Schoenmakers.

Van Rulo 100 jaar: ‘Handen uit de mouwen en sjouwen’

Algemeen

Het was overgrootvader Cornelis van Rulo die in 1924 in Gemonde begon. Met slechts een paard, een ploeg en een dorskast hielp hij boeren bij het werk op het land. Een eeuw later staat de vierde generatie, Erik, aan het roer en klopt de vijfde op de deur. Onlangs was het groot feest bij loonbedrijf Van Rulo, inmiddels geworteld in Liempde.

Eigenaar Erik en zijn vrouw Heleen vertellen trots over hun zaak die steeds van vader op zoon is voortgezet. Eriks opa Grard en diens broers Hendrik en Marinus nemen het bedrijf in 1940 van Cornelis over en verhuizen na de Tweede Wereldoorlog naar Liempde. Cor, de vader van Erik, en zijn broer Leo nemen in 1976 de leiding van de onderneming in handen. In 1980 voert Cor alleen de zaak aan. Erik: ,,Ik ben echt opgegroeid met dit werk. Hielp al vroeg mee waar ik kon. In 1996 ben ik zelf tot de VOF toegetreden, samen met mijn vader en sinds 2008 run ik het bedrijf samen met Heleen. Ik zorg voor de planning en het contact met de klanten, mijn vrouw verzorgt de administratie.” Heleen vult haar man aan: ,,En ik zorg voor het eten, niet onbelangrijk. Want vaak zijn we tot laat aan het werk en eet het personeel mee.”
‘Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan’, lijkt het credo van de familie Van Rulo. Zeker in het hoogseizoen, dat loopt van maart tot en met november, zijn dagen van zes uur ‘s ochtends tot middernacht eerder regel dan uitzondering. Akkers worden bemest, kuilen voor (nieuw)bouw gegraven, weilanden gemaaid, mais geoogst. ,,Wij houden van gas geven. Handen uit de mouwen en sjouwen. Iemand die van acht tot vijf wil werken redt het hier niet. Al ons personeel deelt die visie. Het is kameraadschap: in goede sfeer wordt er hard gewerkt, samen gegeten en naderhand drinken we samen een biertje”, vertelt Heleen.
,,Ja, het is vaak druk. Maar we genieten van het werken met de machines en nu ook hoe onze zonen ons meehelpen. Dit is ons leven, daar houden we van. Op vakantie gaan wij pas als het regent, want dan kunnen we het land toch niet op”, grinnikt Erik.

Toen Erik in dienst kwam van zijn vader ontwikkelde hij al snel een goede neus voor de sector. ,,Ik had vlug door dat we stoppende loonbedrijven uit de regio moesten overnemen om te kunnen blijven bestaan. Dat gebeurt nu nog steeds. Vaak zijn het kleine bedrijven die willen stoppen of omdat de eigenaar met pensioen gaat. Investeren in nieuwe machines kost ontzettend veel, dat wil niet iedereen meer. Bovendien ontbreekt het hen vaak aan voldoende areaal (akkeroppervlak - red.), waardoor het niet meer rendabel is om te blijven bestaan”, legt Erik uit.
In de loop van de jaren heeft Van Rulo veel klanten van omliggende loonbedrijven overgenomen. Daardoor is het werkgebied flink groter geworden. Van Best, Oirschot, Helvoirt, Engelen tot aan Sint-Oedenrode. Een flink cirkel om Liempde dus.
Na honderd jaar hoeft Erik niet bang te zijn voor de toekomst van zijn bedrijf, gevestigd aan de Hogenbergseweg. Zijn zonen Rick (24), Luc (23) en Bart (21) zijn allemaal werkzaam in de zaak én van plan om deze over te nemen als de tijd daar rijp voor is. Voorlopig zitten Erik en Heleen nog goed op hun plek aan het hoofd van Van Rulo. Om de toekomst extra glans te geven, heeft de familie het predicaat Koninklijk aangevraagd. Dit kan alleen voor ondernemingen die een eeuw bestaan en een goede reputatie hebben opgebouwd. ,,De aanvraag hebben we al in april vorig jaar gedaan. Onze hele zaak is financieel doorgelicht. Het kost best wat kruim, maar ja, dit kun je maar één keer doen, dus waarom niet?!”, stelt het ondernemerspaar.

Of ze het Koninklijke predicaat ook echt krijgen is nog even afwachten. Maar dat maakt voor het eeuwfeest zelf niets meer uit. Ruim tweeduizend gasten kwamen naar de tot feesttent omgebouwde loods en vergaapten zich aan de vele, voor deze gelegenheid opgepoetste machines die netjes in rijen op het terrein stonden opgesteld. Erik trots: ,,Dit geeft echt glans aan ons werk.”

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant