Afbeelding
Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils

Groep boeren verzamelt bij Eetcafé De Oude Ketting om koers te zetten naar De Bilt

Algemeen 112 nieuws

Boxtel - Zo'n dertig boeren verzamelden zich vanmorgen rond 11.15 uur bij Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg in Boxtel. Zij kwamen hier bijeen om als groep naar De Bilt te rijden en daar aan te sluiten bij de landelijke protestacties voor het gebouw van het RIVM. De politie reed rond om een oogje in het zeil te houden. 

Met auto's trokken de boeren naar De Bilt, omdat landbouwvoertuigen verboden zijn in de provincie Utrecht. Een enkeling had een aanhanger achter de auto met daarop borden. De boeren betichten het RIVM ervan 'stikstofsjoemelcijfers' te verspreiden en zich niet te baseren op wetenschappelijk onderzoek, maar op politieke belangen. De protesten konden uiteindelijk geen doorgang vinden bij het RIVM-gebouw, maar zijn inmiddels in volle gang op De Biltse Rading, de weg tussen Utrecht en De Bilt.

De boeren protesteren tegen het beleid van landbouwminister Carola Schouten, die de ammoniakuitstoot van koeien wil verminderen door het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen. Volgens hen is het niet goed voor de dieren als het eiwitgehalte in het voer wordt verlaagd. Meerdere boeren deden daarom twee weken geleden aangifte tegen de minister vanwege dierenmishandeling en discriminatie. Het OM liet gisteren weten de aangiftes niet in behandeling te nemen, omdat Schouten zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding