Afbeelding
Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel onderzoekt of Markt permanent autovrij kan

Algemeen

Boxtel - In de beantwoording van vragen van Combinatie95 stelt het college van B en W dat het de komende tijd onderzoekt of de Markt permanent autovrij wordt. Het college is positief over het tijdelijk weren van auto's op de Markt om horecaondernemers de mogelijkheid te bieden om grotere terrassen op te stellen.

In verband met de heropening van de horeca op 1 juni werd op die datum besloten de Markt in het weekend autovrij te maken. Dat bood de Markthoreca meer ruimte voor terrassen, zodat zij meer mensen op 1,5 meter afstand van elkaar een plekje kunnen bieden.

Combinatie95 voorziet uitsluitend positieve effecten voor de Markt als die permanent autovrij wordt. Het college gaat daarin mee: "Ja, wij zijn het met u eens dat een Markt zonder autoverkeer en parkeren bijdraagt aan een veilig en overzichtelijk centrum." Zowel ondernemers als inwoners hebben volgens het gemeentebestuur positief gereageerd op het gedeeltelijk autovrij maken van de Markt.

Het college stelt ook dat er voldoende parkeergelegenheid is in het centrum buiten de Markt, bijvoorbeeld op Strijpt of op de binnenplaats van het gemeentehuis. Ook verschillende adviseurs, zoals retaildeskundige Cor Molenaar en MTD Landschapsarchitecten, wezen er al op dat een autovrije Markt op den duur wenselijk is.

En daarmee lijkt de weg naar een autovrije Markt ingeslagen. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat het plein permanent autovrij wordt. Combinatie95 opperde ook al een tussenoplossing waarbij de huidige situatie wordt voortgezet, met in het weekend een autovrije Markt en doordeweeks geen afsluiting en beperkte parkeergelegenheid.

Na de zomer vindt een evaluatie van de tijdelijke maatregel plaats. Daarin is ook aandacht voor veiligheid en parkeermogelijkheden. "Vanzelfsprekend worden de reacties van inwoners en ondernemers ook in deze evaluatie meegenomen. De mogelijkheden of de huidige inrichting gedeeltelijk of geheel kan worden voortgezet worden verkend", stelt het college voorzichtig.