
Veiligheidsregio verdedigt openhouden Vion
Boxtel - Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Wobine Buijs heeft woensdag op uitnodiging van burgemeester Van Meygaarden het besluit om Vion niet te sluiten toegelicht. Zij benadrukte dat de veiligheid van medewerkers en burgers daarbij centraal stonden.
Vion hoefde niet gesloten te worden vanwege 'de toevalligheid' dat de vleesverwerker sowieso al dicht was tijdens het Pinksterweekend. Dat kon Buijs de Boxtelse gemeenteraad woensdag mededelen. Feitelijk was Vion dus 72 uur gesloten, maar werd dat niet zo gecommuniceerd.
Proportioneel besluit
Die sluiting gaf de Veiligheidsregio de mogelijkheid om samen met het bedrijf een intensieve gezondheidscontrole op te starten en onderzoek te doen naar de bron van de besmettingen met het coronavirus. Ook werd een voorlichtingstraject voor medewerkers opgestart.
Volgens Buijs was dat voldoende om de vleesverwerker op dinsdag na Pinksteren weer veilig te openen. "De gezondheid van medewerkers en inwoners stond daarbij voorop." Ze wees ook op de andere belangen die meespeelden. "Het kan niet zo zijn dat mensen die iets vinden van slachterijen of intensieve veeteelt een rol spelen in ons besluit. Wij moeten een proportioneel besluit nemen."
Helemaal waterdicht is de gezondheidscheck bij de ingang volgens Buijs niet. Maar dat is een preventieve coronatest ook niet. Die zegt niets over in welke fase van besmetting iemand zit. Zo testen mensen die besmet zijn geweest soms nog maanden positief, terwijl ze al die tijd niet meer besmettelijk zijn. Dat lijkt ook het geval te zijn op het moment dat één op de drie medewerkers besmet leek te zijn, aldus Buijs.
Verwijten
En dat was de motivatie vanuit de Veiligheidsregio waarop de Boxtelse gemeenteraad zat te wachten. PvdA/GroenLinks raadslid Anja van den Einden verweet Buijs te weinig voeling te hebben getoond met de Boxtelse samenleving, die volgens haar 'aangeslagen en geteisterd' is door corona en eerdere overlast van Vion.
"Waarom heeft u niet in uw uitleg gezegd: 'jongens wat hebben jullie het zwaar gehad en natuurlijk spelen er ook andere belangen'?", wilde ze van Buijs horen. Die kon daar kort over zijn: "Ik denk dat dat uw rol is. Ik ben een bestuurder. U had mij ook eerder kunnen bellen om die uitleg te geven."
Voortschrijdend inzicht
Er waren nog meer vragen, zoals waarom in andere Veiligheidsregio's wél slachterijen voor langere tijd dicht gingen. Volgens haar was de reden van de twee weken durende sluiting van Vion in Groenlo dat de NVWA daar wegens de onduidelijke besmettingsbron haar werk niet meer kon uitvoeren. Dat Vion in Boxtel niet gesloten hoefde te worden kan worden uitgelegd als 'voortschrijdend inzicht'. Door de lucht te behandelen en beter te monitoren dan in Groenlo is het risico op besmetting ingeperkt tot een toelaatbaar niveau.
Buijs ging ook in op de situatie in Duitsland, waar wel intensief wordt getest rondom slachterijen. "Poortcontroles zijn door de Duitse overheid niet toegestaan. Dan is iedereen testen een soort second best."
En hoe zit het dan met risico's van verspreiding door Vion-personeel het boodschappen doen, wilde de CDA-fractie weten. "Iedereen in Boxtel, de regio Noordoost Brabant, Brabant, Nederland loopt risico als hij boodschappen gaat doen", luidde het antwoord van Buijs. Zij wees erop dat voor iedereen een verantwoordelijkheid geldt de RIVM-normen na te leven en zo verspreiding in te dammen.