
Boxtelse energieambitie in gevaar zonder uitbreiding energienetwerk
Boxtel - Onze gemeente kan de huidige energieambitie, Boxtel Energieneutraal in 2030, mogelijk niet realiseren zonder een uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk. Daarom is haast geboden bij de uitvoer van de aanleg van zonne- en windparken. Een andere optie is om zonnevelden of windturbines te plaatsen op minder wenselijke locaties.
Met de huidige netwerkcapaciteit en eisen aan de locaties voor zonnevelden is een maximum van 50 hectare mogelijk. Dat is voldoende om te voldoen aan de eisen van de Regionale Energiestrategie (RES; 43 hectare), maar lijkt onvoldoende om het de ambitie van Boxtel Energieneutraal 2030 te realiseren.
Om dat door de gemeente gestelde doel te kunnen behalen, moet ofwel het eisenpakket om een locatie als 'geschikt' aan te merken voor een zonnepark naar beneden worden bijgesteld, ofwel het elektriciteitsnet worden uitgebreid. Dat konden klimaatadviseur Boris Hocks en ambtenaar Gerard Schonfeld de Boxtelse gemeenteraad dinsdag mededelen bij de behandeling van de wind- en zonneambities in onze gemeente.
Dit laatste is het meest wenselijk, gezien het draagvlak bij inwoners. Er is dan echter haast geboden, aangezien netbeheerder Enexis en energieleverancier TenneT niet verwachten voor 2027 de benodigde capaciteit te kunnen bieden. Dat bleek begin juni uit het conceptbod voor de RES.
Door toch de plannen op de agenda te zetten, kan politieke druk uitgeoefend worden op netbeheerder en leverancier om het netwerk versneld uit te breiden. De elektriciteitsbedrijven willen graag aan de slag, blijkt uit het overleg dat de gemeente bijna wekelijks heeft, maar mogen dat op het moment wettelijk gezien nog niet, omdat Boxtel nog geen concrete plannen kan presenteren.
Een andere mogelijkheid is wachten op Den Haag, waar geluiden opgaan om de Energiewet aan te passen. Die aanpassing is nodig zodat de netbeheerder al op voorhand het netwerk uit kan breiden als er nog geen directe aanleiding voor is in de vorm van harde plannen. Ook zouden door een wijziging in de wet reservecapaciteit, ofwel 'spitsstroken' van de 'energiesnelweg' opengesteld kunnen worden.
Er is nog een andere oplossing denkbaar, maar daarvoor heeft Boxtel de buurgemeenten nodig. Mogelijk kan onze gemeente overeenstemming met de buren bereiken over het delen van zonne- en windparken en zo de ambities realiseren zonder aan het netwerk of de eisen te hoeven sleutelen.