De brief die La Vie en Rose de minister stuurde.
De brief die La Vie en Rose de minister stuurde. Foto: La Vie en Rose

La Vie en Rose schrijft minister brief; 'Het is onbegrijpelijk dat Vion open blijft'

Algemeen Coronavirus

Boxtel - Actiegroep La Vie en Rose uit in een open brief aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge haar zorgen om het open blijven van de Vion-slachterij in Boxtel.

De 'werkgroep Tegen overlast van Vion', zoals La Vie en Rose zichzelf noemt, concludeert dat bij Vion zo'n 323 medewerkers besmet zijn. De groepering baseert zich daarbij op een steekproef die rond Pinksteren gehouden werd, waarbij 17 procent van de geteste medewerkers het virus bij zich bleek te dragen.

"Het is opvallend en onlogisch dat tijdens deze corona-pandemie, na de tijdelijke sluitingen van andere slachthuizen in Duitsland en Nederland, de vestiging van Vion in Boxtel wel open blijft", stelt woordvoerder Mirjam Bemelmans in de brief.

Bemelmans stelt verder dat het erop lijkt dat pas ingegrepen is nadat verschillende zorgwekkende feiten over de besmettingsgraad bij slachterijen naar buiten kwamen. "Toch wordt Vion niet tijdelijk gesloten", stelt Bemelmans. Zij verbaast zich erover dat medewerkers nu getest worden op klachten, maar dat juist bij slachterijen veel medewerkers het virus bij zich hebben terwijl ze géén klachten ervaren. De werkgroep maakt zich daarom zorgen over de gezondheid van Boxtelaren.

De argumentatie van de GGD en Veiligheidsregio voor het niet sluiten van de slachterij bestempelt Bemelmans als ondoorzichtig. Zij vraagt de minister dan ook die openbaar te maken. "Wij willen niet achteraf door middel van een WOB-verzoek geconfronteerd worden met een dik dossier dat alleen maar bestaat uit zwarte balken."

Tenslotte vraagt de groepering de minister of de voorzitter van Veiligheidsregio Brabant Noord, Jack Mikkers, die ook voorzitter van Agrifood Capital is. Dat is een regionaal samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de agrarische- en voedselsector. Vice-vooorzitter van de Veiligheidsregio Wobine Buijs is eveneens vice-voorzitter  van Agrifood Capital. La Vie en Rose vraagt de minister dan ook of beiden wel onafhankelijk genoeg zijn om belangrijke knopen, zoals een sluiting van Vion, door te kunnen hakken.

Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Liempdse kermis biedt plezier voor jong en oud
Afbeelding
Algemeen 15 uur geleden ‘Ik ben liever aan het werk dan dat ik op school zit’; Davy van Esch timmert aan de weg met debuut ‘Mijn eerste lied’
Afbeelding
Algemeen 7 aug, 06:31 DeMooiBoxtelKrant columniste Julia Kroonen schrijft roman
Afbeelding
Algemeen 4 aug, 08:22 Streep door bestemmingsplannen Keulsebaan en Fietsonderdoorgang
Afbeelding
Algemeen 3 aug, 06:37 ‘Het voelt als een wederopstanding’; Zanger Wes van der Steen brengt na 10 jaar afwezigheid nieuwe single uit
Afbeelding
Algemeen 31 jul, 06:20 ‘Opa had natuurlijk nooit verwacht dat zijn kleindochter dit zou gaan doen’; Boxtelse Evy en Annabelle timmeren aan de weg bij KRC Genk