
Zorgen over coronamaatregelen bij Vion
Boxtel - Na de sluiting van een locatie van vleesverwerker Vion in Groenlo vanwege het hoge aantal coronabesmettingen zijn zorgen ontstaan over coronamaatregelen bij de Boxtelse locatie van het bedrijf.
De lokale SP-fractie maakt zich zorgen over het aantal coronabesmettingen bij Vion in Boxtel. Die zorgen ontstonden nadat eerder deze week bleek dat op een locatie van het bedrijf in Groenlo 45 van de 212 geteste medewerkers een coronabesmetting bleken te hebben.
Daarop stuurde het bedrijf alle 600 medewerkers op die locatie naar huis. Daar verblijven zij twee weken in thuisisolatie. De locatie is gedurende die tijd dicht. Ook op de locatie in Scherpenzeel werden meerdere coronabesmettingen geconstateerd. In Boxtel is zeker één personeelslid aan corona overleden, meldt het Algemeen Dagblad. Onbekend is waar de medewerker de besmetting heeft opgelopen.
Volgens de lokale SP-afdeling blijkt uit onderzoek dat coronamaatregelen in de vleesverwerkende industrie niet overal goed toegepast worden. "Een derde zegt op de werkvloer geen 1,5 meter afstand te kunnen houden en heeft ook geen mondkapjes of plastic schermen om zich te beschermen", aldus de SP.
De fractie wil daarom helderheid over het aantal coronabesmettingen bij Vion in Boxtel. Ook willen de socialisten garanties voor het waarborgen van de 1,5 meterregel op de werkvloer. De partij vraagt om duidelijkheid over de overige getroffen maatregelen zoals de plaatsing van plastic schermen of het dragen van mondkapjes en vraagt zich af wie op de werkvloer toeziet op naleving van de maatregelen.
Volgens de SP-fractie dragen het gezamenlijk vervoer van en de huisvesting van arbeidsmigranten, vaak met velen in relatief kleine ruimtes, ook niet bij aan het inperken van het aantal besmettingen. De fractie benadrukt dat de situatie niet uitsluitend voor Vion geldt, maar ook voor andere bedrijven die gebruik maken van arbeidsmigranten.
De socialisten vragen het college om duidelijkheid om situaties zoals die in Groenlo te voorkomen. Ook willen ze graag weten wat de gemeente concreet gaat doen om een coronauitbraak onder Vion-personeel te voorkomen. Zij voelen zich gesterkt door kritiek van vakbonden CNV en FNV, die ook graag zien dat meer proactief wordt opgetreden door werkgevers.
In een verklaring laat Vion-CEO Ronald Lotgerink weten verrast te zijn door de situatie in Groenlo. Hij geeft aan alle medewerking te verlenen aan de instanties en daar waar nodig aanpassingen in de productie te doen: "Als Vion en als sector moeten we hier snel van leren, waar nodig ons gedrag aanpassen en dat met elkaar delen." Hij benadrukt dat de gezondheid van medewerkers en die van omwonenden voorop staan.