
Rendement zonnepanelen onder druk door lage teruglevertarieven
Wie oude foto’s van Boxtel en omgeving vergelijkt met het huidige straatbeeld, zal het ongetwijfeld opvallen. Het aantal zonnepanelen op de daken is fors gestegen. De verkoop van deze fraaie staaltjes hedendaagse innovatie vertoont nog altijd een stijgende lijn. We worden ons er steeds meer van bewust dat het noodzakelijk is om nieuwe energiebronnen te gaan gebruiken en daarmee het milieu te ontzien. Het aanschaffen van zonnepanelen is, zeker ook particulieren en het midden- en kleinbedrijf, een aantrekkelijke optie gebleken. Je verdient de aankoop na een aantal jaren terug en kunt er vervolgens zelfs aan verdienen.Toch staat het rendement van zonnepanelen onder druk door de lage teruglevertarieven.
Met zonnepanelen op je dak kun je, mits het er voldoende zijn, geheel zelfvoorzienend zijn in de stroomvoorziening. Het probleem is alleen dat de stroom overdag wordt opgewekt en veelal pas ’s avonds wordt verbruikt. Inmiddels bestaan er systemen waarbij de stroom tijdelijk in een grote batterij in je eigen woning wordt opgeslagen, zodat je die op een latermoment kunt verbruiken. De meest gangbare optie is echter vooralsnog dat de stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Dat klinkt logisch, maar het heeft ook nadelen:
- De capaciteit van het elektriciteitsnet is niet oneindig. Wanneer in een relatief klein gebied veel stroom wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen, kan dit zorgen voor overbelasting van het netwerk. Dat is de voornaamste reden om nu te experimenteren met batterijen om de overtollige stroom naartoe te brengen.
- De vergoeding, die energieleveranciers betalen voor de geleverde stroom, is veellager dan het gewone verbruikstarief. Op zich is dat niet vreemd, want een energiebedrijf werkt natuurlijk niet gratis. Opmerkelijk is wel dat er tussen de aanbieders onderling veel verschillen bestaan met betrekking tot het bepalen van het tarief.
Het is aan te bevelen om je goed te oriënteren op de mogelijkheden. In sommige woningen hangt een dubbele meter, waarbij het verbruik in de piek- en daluren gescheiden wordt weergegeven. In dat geval kan het zo zijn dat er ook aparte teruglevertarieven van toepassing zijn, maar dat is niet altijd zo. De kans is overigens groot dat je ook voor de afname van energie op dit moment meer betaalt dan nodig is. Vergelijk je energie via Easyswitch en ontdek of dit voor jouw huishouden ook van toepassing is. Switchen van leverancier is zo geregeld en geeft je wat financiële ruimte!