Beiaardier Tommy van Doorn zal vandaag een speciaal beiaardconcert voor Boxtel verzorgen.
Beiaardier Tommy van Doorn zal vandaag een speciaal beiaardconcert voor Boxtel verzorgen.

Schindlers List en Imagine schallen over Boxtel op Bevrijdingsdag

Algemeen Coronavirus

Boxtel - In het kader van Bevrijdingsdag, 5 mei, speelt beiaardier Tommy van Doorn op het carillon van de Sint-Petrusbasiliek. Van 11.00 tot 12.00 uur speelt hij repertoire dat past bij Bevrijdingsdag. Zo klinkt Beethovens Ode an die Freude en bewerkingen van de vaderlandse Valeriusliederen, maar ook muziek uit de tijd van de bevrijding.

Tijdens de oorlog waren nummers als In the mood, Lili Marlene en We'll meet again ongekend populair geworden. Nu nog roepen deze stukken de sfeer op van de jaren '40. Tijdens deze beiaardbespeling komen deze, en vele andere hits uit de oorlogsjaren, langs. Er wordt ook stilgestaan bij de Dodenherdenking met John Williams' ontroerende thema uit de film Schindlers List. Tot slot klinkt John Lennons Imagine.

Ondanks het uitblijven van grote evenementen is er zo toch muzikaal aandacht voor deze belangrijke dag in Boxtel. In deze tijd van social distancing krijgt beiaardmuziek een extra lading. De beiaardier is in feite de enige muzikant die zijn beroep nog kan uitvoeren. Het sociale en culturele leven werd in de afgelopen weken stilgezet, maar hoog vanuit de toren is muziek van verbinding en troost blijven klinken.

Deze bijzondere rol van de talrijke Nederlandse klokken en beiaarden, en de beiaardiers die ze bespelen, is de afgelopen tijd regelmatig in de landelijke pers belicht. Klokken en beiaarden vervullen immers al eeuwenlang deze rol in de Lage Landen, en dat komt in deze crisistijd goed naar voren.

Ook in Boxtel programmeert Tommy van Doorn tijdens zijn wekelijkse marktbespeling op vrijdagochtend steeds repertoire dat troost biedt, verbindt en de moed erin houdt. Op Bevrijdingsdag zal dit extra onderstreept worden.