Kunstliefhebbers en creatievelingen kunnen hun hart ophalen: atelierroute De Rode Draad keert terug na zes jaar afwezigheid.
Kunstliefhebbers en creatievelingen kunnen hun hart ophalen: atelierroute De Rode Draad keert terug na zes jaar afwezigheid. Foto: Gerard Schalkx, 2017.

Kunstroute De Rode Draad keert na zes jaar terug

Tentoonstelling

Creatievelingen en kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen: atelierroute De Rode Draad staat na zes jaar weer op de planning. Organisator Ferdy Steger kan niet wachten totdat het evenement op 1 en 2 juni losbarst: ,,Ik voelde al langer de drang om De Rode Draad nieuw leven in te blazen.” Kunstenaars en mensen die een expositieruimte beschikbaar willen stellen, kunnen zich melden via info@ferdysteger.nl.

Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 stond kort voor de millenniumwisseling aan de wieg van De Rode Draad. Jarenlang organiseerden Ineke Platel, Gerda Fraanje en Truusje van den Breekel het evenement. Die laatste vroeg in 2016 aan Steger om het stokje over te nemen.

Na zestien edities werd de doorgaans goed bezochte atelierroute in 2018 voor het laatst gehouden. Een jaar later trokken Steger en toenmalig medeorganisator Femke Lagerweij de stekker eruit wegens een gebrek aan deelnemende locaties. De organisatoren kregen destijds tien aanmeldingen binnen, alle inspanningen ten spijt. 

Maar Steger heeft het nooit helemaal losgelaten. ,,Kunst en cultuur zijn belangrijk. Ik lees nogal wat studies over de effecten ervan. Zo worden mensen er blijer door. In aanraking komen met kunst, doet iets met je in positieve zin. Persoonlijk ervoer ik het ook. Ik heb kunstlessen gegeven aan kinderen. Ouders merkten de effecten bij hun kinderen, bijvoorbeeld dat zij zichzelf meer openstelden.”

Kartrekker
De afgelopen jaren kreeg de kunstenaar en creatief ondernemer al meerdere malen de vraag of hij De Rode Draad weer op ging pakken. ,,Ik stelde dan ook wel eens de wedervraag of diegene het evenement misschien eens zelf wilde organiseren. Maar dat gebeurde niet”, gniffelt Steger.  Er komt ook best wel wat werk bij kijken, weet de Boxtelaar maar al te goed. ,,Je hebt gewoon een kartrekker nodig.”

Het is de bedoeling dat De Rode Draad weer jaarlijks wordt gehouden, al hangt een en ander samen met het succes van de komende editie. Om te zorgen dat veel creatieve makers en kunstenaars zich inschrijven, is de opzet laagdrempelig. Steger: ,,Iedereen die zich bezighoudt met kunst mag meedoen. Als iemand pas een dag tekent, is diegene hartstikke welkom om zijn werk te laten zien. Daarnaast ben ik ook erg blij als mensen zich aandienen die een expositieruimte beschikbaar willen stellen.”

Steger hoopt op dertig locaties waar werk getoond wordt, deelnemende kunstenaars betalen een kleine bijdrage voor de organisatie. ,,De exacte inschrijfkosten moet ik nog bepalen, maar ik denk ergens rond de vijftien euro. Daarvoor worden dan bijvoorbeeld posters betaald en de route in kaart gebracht voor de bezoekers, die overal gratis naartoe kunnen.”  

MuBo
Het kunstzinnige evenement begin juni is onderdeel van het programma Samen op Stap in Cultureel Boxtel, dat wordt opgetuigd wegens het tienjarig bestaan van MuBo. ,,Voorzitter Willem van Vossen van het Boxtelse museum benaderde mij om De Rode Draad onder de vlag van tien jaar MuBo weer op te tuigen. Heel eerlijk, anders had ik het ook gedaan. Maar dit bracht organisatorische voordelen met zich mee.”

Deelnemers komen tijdens De Rode Draad langs diverse kunstwerken die verspreid staan door Boxtel. En brengen bezoeken aan ateliers van lokale kunstenaars, amateurs en professionals. Zij zijn ter plekke aanwezig om uitleg te geven over de getoonde werken. Alle locaties zijn op wandel- en fietsafstand van elkaar. De kunstroute is voor jong en oud, iedereen is welkom.

Exposerende makers en ondernemers of particulieren die hun ruimte ter beschikking willen stellen, melden zich aan bij Steger via info@ferdysteger.nl. Dit onder vermelding van naam en adres. Zij krijgen vervolgens nadere informatie toegestuurd.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-app via de Apple Store of Google Play Store.

Uit de krant