De jubileumboekcommissie van muziekvereniging Sint-Willibrordus vergadert. Vlnr: Gerrie van der Mee, Luuk Kempers, Helen Paymans, Marina van Grinsven, Henriëtte van Brunschot, Carry Dirkx en Ingrid Martens. Francien Leussink ontbreekt op de foto.
De jubileumboekcommissie van muziekvereniging Sint-Willibrordus vergadert. Vlnr: Gerrie van der Mee, Luuk Kempers, Helen Paymans, Marina van Grinsven, Henriëtte van Brunschot, Carry Dirkx en Ingrid Martens. Francien Leussink ontbreekt op de foto. Foto: Paul Ackermans.

Jubileumboek voor fanfare Sint-Willibrordus bijna klaar

Cultuur

Een vrolijk boek moet het worden, vol foto’s, anekdotes en wetenswaardigheden over de Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus die dit jaar haar 75-jarig bestaan viert. Eergisteren vergaderden de makers over de laatste details, binnenkort gaan de pagina’s naar de drukker.

De precieze inhoud van de uitgave blijft nog even geheim, de titel mag al bekend worden. Die luidt: 75 jaar klankrijk. Die zinsnede dekt de lading zeker, stellen Luuk Kempers en Henriëtte van Brunschot. Zij behoren met Gerrie van der Mee, Helen Paymans, Francien Leussink, Ingrid Martens, Carry Dirkx en Marina van Grinsven tot de boekcommissie. Paul Ackermans zorgt voor de vormgeving.
Kempers: ,,Een boek uitbrengen is een hele klus. Sommigen schrijven, anderen houden zich met foto’s bezig, we hebben de taken verdeeld.” Zoals wel vaker bij zulke projecten, blijkt er een schat aan materiaal beschikbaar, veel meer dan in de jubileumuitgave past. Daar hebben de Esschenaren een creatieve oplossing voor bedacht. Van Brunschot: ,,Bij bijna elk hoofdstuk zit een qr-code. Wie die scant, vindt extra verhalen en foto’s, muziek en zelfs een quiz.”

Ereleden
Natuurlijk komt de historie van de vereniging aan bod. Kempers: ,,Maar een diepgravend geschiedenisboek maken we er niet van. Er staan naast feiten ook interviews in en bijzondere momenten uit de afgelopen 75 jaar.” Hij knipoogt naar Van Brunschot: ,,En er is uiteraard aandacht voor de ereleden.”
Muziekvereniging Sint-Willibrordus loopt als een rode draad door het dorpsleven van Esch. De intocht van Sinterklaas, Koningsdag, dodenherdenking, de fanfare is present. Van Brunschot: ,,Een marcherend orkest op straat is heerlijk dorps. De mensen genieten daarvan.”
Ze vervolgt: ,,We hebben de leden gevraagd in drie woorden Sint-Willibrord te karakteriseren. De uitkomsten worden in het boek verwerkt.”
Van Brunschot opperde het idee om Sint-Willibrordus in tekst en beeld vast te leggen. ,,In coronatijd ontstond de gedachte. Ik zag dat clubs het moeilijk hadden en realiseerde me dat er over onze muziekvereniging wel losse artikelen in kranten zijn verschenen, maar geen boek. Een blijvend document, dat leek me een goed plan.”
In januari 2021 was de eerste vergadering. Nog niet met dezelfde groep als nu, maar het balletje rolde wel. Tijdens het grote promconcert op zaterdag 22 juni wordt het eindresultaat van noeste arbeid gepresenteerd.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Foto: De jubileumboekcommissie vergadert. Vlnr: Gerrie van der Mee, Luuk Kempers, Helen Paymans, Marina van Grinsven, Henriëtte van Brunschot, Carry Dirkx en Ingrid Martens. Francien Leussink ontbreekt. Foto: Paul Ackermans.

Uit de krant