Manon van Gaal in een veilingkistje met een bosje  narcissen in haar handen tijdens de Liempdse Boeremèrt in 1994.
Manon van Gaal in een veilingkistje met een bosje narcissen in haar handen tijdens de Liempdse Boeremèrt in 1994. Foto: Gerard Schalkx.

In Liempde zijn drie jubilea met elkaar verbonden

Algemeen

Het barst van de bijzondere jubilea in Liempde. Drie organisaties vieren dit jaar feest: fanfare Concordia (150 jaar), de Boeremèrt (50e editie) en heemkundestichting Kèk Liemt (50 jaar). De geschiedenis van het trio is met elkaar verweven, want zonder het een was het ander er nooit geweest. Op 16, 17 en 24 maart laten zij hun historie zien middels een fototentoonstelling.

Als Jan Nijssen (Boeremèrt), Arnold van den Broek (Kèk Liemt), Bert van Ruremonde (Concordia) en fotograaf Gerard Schalkx bij elkaar zitten, komen de verhalen los. De namen van bekende Liempdenaren die het een en ander vele jaren geleden mee hebben opgezet vliegen over de tafel, net zoals anekdotes.
De historie van Concordia gaat terug naar 1874, het jaar dat een serenade werd gebracht aan de destijds honderdjarige Knillis van Mensvoort. De muzikanten besloten een fanfare op te richten die dat jaar het licht zag. Een eeuw later werd opnieuw een serenade gebracht, maar toen voor Mieke van der Velden. Het fanfarebestuur wilde bij het jubileum van de muziekvereniging nieuwe instrumenten aanschaffen. Dat kostte veel geld en dus werd er een jaarmarkt gehouden in 1974: de Boeremèrt. Dat gebeurde in dat jaar zelfs tweemaal. De organisatie spreekt daardoor over de vijftigste editie in plaats van jaargang (er zijn ook edities afgelast).
Ter ere van die honderdste verjaardag werd ook een fototentoonstelling opgezet. De naam: Kèk Liemt. In december 1974 was de officiële oprichting van de uiteindelijke heemkundestichting.
,,Het eeuwfeest van de fanfare bracht flink wat reuring in het dorp”, vertelt oud-voorzitter Van Ruremonde. En net zoals vijftig jaar geleden wordt daarop teruggeblikt met oude foto’s.
De prenten die later deze maand te zien zijn in bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, werden veelal gemaakt door Schalkx. Hij fotografeert al sinds 1966 in het dorp en heeft zodoende een hele geschiedenis letterlijk in beeld gebracht. Er zijn naast foto’s ook filmpjes te zien en diverse attributen.
Zoals de vier mannen over de geschiedenis praten, hopen ze ook dat inwoners van Liempde dat gaan doen als ze de expositie komen bezoeken.

De expositie wordt zaterdag 16 maart om 13.00 uur geopend in D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. Het bezoekerscentrum is dan open tot 17.00 uur. Op de zondagen 17 en 24 maart zijn de foto’s te zien van 10.00 tot 17.00 uur.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Het trio Paalto tijdens de Boeremèrt in 1994 bestaat uit vlnr Patrick van Ruremonde, Albert Bressers en Ton Bekkers. Op de achtergrond staan muzikanten van ’t Herriemenieke. Deze en vele andere beelden zijn deze maand te zien in de jubileumexpositie.

Uit de krant