Initiatiefnemer Nancy Capel (links) en Hendrika Kolkman van het Langenlindenhuis zijn blij met de luiercontainer. Die is handig voor de zorginstelling en de buurt. De roep om zulke bakken klonk meermaals.
Initiatiefnemer Nancy Capel (links) en Hendrika Kolkman van het Langenlindenhuis zijn blij met de luiercontainer. Die is handig voor de zorginstelling en de buurt. De roep om zulke bakken klonk meermaals. Foto: eigen collectie.

Inzamelpunt voor luiers bij het Langenlindenhuis

Algemeen

De grijze kliko’s worden in Boxtel buiten de zomer nog maar eens per maand geleegd. Sinds dit zo is, klinkt de roep om luiercontainers luider. Het Langenlindenhuis biedt uitkomst: op de parkeerplaats van de zorginstelling aan de Marie Gijsenstraat 2 is er vrijdag één geplaatst.

Buurtbewoners mogen luiers en incontinentiemateriaal in de bak deponeren, die tevens door het Langenlindenhuis zelf gebruikt wordt.
De roep om meer plekken in Boxtel waar mensen dit afval kwijt kunnen, klonk meermalen. Pampers en aanverwante artikelen vullen een kliko snel en als ze daar lang in zitten, gaat de bak stinken, zeker als het warm is. Om nog maar te zwijgen van een madenuitbraak.
Veel mogelijkheden om de luiers weg te gooien bood Boxtel niet. Om precies te zijn waren er tot vrijdag in het dorp twee plekken waar inwoners ze kwijt konden: bij de milieustraat en gemeenschapshuis De Rots. Daar is nu dus het Langenlindenhuis, zorginstelling voor mensen met dementie, bijgekomen.
Nancy Capel, werkzaam bij het zorghuis, nam het initiatief voor de blauwe container. ,,Ik woon zelf in Oirschot en hier scheiden wij alles. De luiers van mijn zoontje kan ik gratis op verschillende plekken weggooien. In Boxtel bleken die mogelijkheden aanzienlijk beperkter.”
Capel nam contact op met de gemeente Boxtel en toen was de zaak snel geregeld. Het plaatsen van zo’n bak is geen ingewikkelde klus, sterker nog, Boxtel is blij met alle partijen die een locatie aanbieden. Probleem is alleen dat gebruikers niet altijd op de juiste manier met zo’n luierbak omgaan, althans, dat bleek in het verleden. Er werden zakken naast de containers gezet. Als die stuk gingen, draaide de beheerder van de betreffende locatie voor de rommel op.
Wethouder Fred van Nistelrooij gaf in januari 2022 in Brabants Centrum al aan dat er een grote behoefte bestaat aan meer inzamelpunten. Hij verzocht inwoners met klem de containers wel op de juiste manier te gebruiken en er dus geen zakken bij te dumpen. Destijds startte een proef met twee bakken bij gemeenschapshuis De Rots. Die is geslaagd, want ze staan er nog altijd.
Elders in de gemeente Boxtel zijn luiercontainers te vinden bij de kinderdagverblijven ‘t Keike aan de Pastoor Mandersstraat in Lennisheuvel, ‘t Clowntje aan de Oude Dijk 17 in Liempde, Het Kleine Grut, Meulekensweg 3B in Liempde en De Toverboom, De Ruiting 2 in Esch.

Dit artikel verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-nieuwsapp via de Google Play Store of Apple App Store.

Uit de krant