Supermarkt Coop in Liempde sluit woensdag 13 maart de deuren. Welke grootgrutter er na 1 april in komt is nog onzeker, maar de kans is groot dat dit Boon's Markt wordt.
Supermarkt Coop in Liempde sluit woensdag 13 maart de deuren. Welke grootgrutter er na 1 april in komt is nog onzeker, maar de kans is groot dat dit Boon's Markt wordt. Foto: Gerard Schalkx.

Inwoners van Liempde moeten het even doen zonder supermarkt

Algemeen

Liempdenaren moeten hun dagelijkse boodschappen binnenkort even ergens anders halen. Supermarkt Coop sluit woensdag 13 maart om 13.00 uur de deuren. Ondertussen heeft de beoogde nieuwe huurder, Boon’s Markt, nog geen handtekening gezet.

Winkelmanager Peter Gielen van Coop Liempde liet aan de redactie weten dat het vanaf 13 maart niet meer mogelijk is om producten bij hem te kopen. ,,We moeten de winkel leeg opleveren voor 1 april, dan loopt het huurcontract af”, geeft hij desgevraagd aan. Tijdens de laatste drie openingsdagen geeft Coop korting op alle producten behalve tabak, alcoholische dranken en medicijnen. Zo hoopt Gielen zoveel mogelijk voorraad kwijt te raken.

Dat de supermarkt over drie weken al dicht gaat is een kleine domper voor het dorp. De eventuele nieuwe huurder moet de winkel ook nog inrichten naar zijn formule. Dat kost doorgaans een paar weken tot een maand, afhankelijk van de werkzaamheden. Daardoor mist Liempde dus langere tijd een supermarkt. Met de paasdagen voor de boeg geen fijn vooruitzicht.

Toch is de kans groot dat inwoners dit voorjaar weer boodschappen kunnen doen in hun eigen dorp. Pandeigenaar Annette Bakx is in overleg met een mogelijke opvolger: Boon’s Markt. De gesprekken zijn echter nog niet afgerond, zo lieten beide partijen deze week weten.
,,Wij geloven in de locatie in Liempde, het zou doodzonde zijn als zo’n dorp zonder supermarkt komt te zitten. Maar veel meer kan ik er niet over zeggen, we zijn nog volop in gesprek. Zolang er geen handtekening staat, zijn we niet getrouwd”, aldus de woordvoerder van Boon’s Markt.

Wandelgangen

De gesprekken tussen Bakx en Boon’s zijn al wel in de eindfase beland. Volgens de woordvoerder gaat het nu om het financiële plaatje: ,,De banken zijn nog niet akkoord, daar werken we dus nog aan.” De zegsman vindt het vervelend dat het nieuws over de supermarkt in de wandelgangen al rondgaat terwijl nog niks zeker is. ,,De huidige medewerkers van de Coop zijn daar niet bij gebaat”, geeft hij aan.

Pandeigenaar Bakx bevestigt de gesprekken tussen haar en Boon’s Markt. ,,Het contact verloopt voorspoedig, meer kan ik er niet over kwijt”, geeft ze aan. ,,Een supermarkt is ontzettend belangrijk voor dit dorp. Ik krijg veel telefoontjes en berichtjes van mensen die willen weten wat er gaat gebeuren. Ik kan alleen maar zeggen dat we ons best doen en onze intentie echt is om zo’n winkel voor Liempde te behouden. Die heeft immers ook een belangrijke sociale functie.”

Boodschappen

Inwoners van Liempde hebben al maanden zorgen over het voortbestaan van ‘hun’ supermarkt. Plus, eigenaar van Coop, zou de winkel vorig jaar ombouwen tot de eigen formule, maar zegde tot ieders verrassing ineens het huurcontract op. Dat loopt 1 april af. Een grootgrutter binnen de dorpsgrenzen is volgens iedereen van groot belang om de leefbaarheid op peil te houden.

Coop leverde onder de vorig jaar gestopte eigenaar Jan Tax de grootste bijdrage aan het loyaliteitssysteem Op Liemt Gemunt (OLG). Het verenigingsleven in het dorp ontving in twaalf jaar 130.000 euro. Het laat zien hoeveel de aanwezigheid van een grootgrutter bijdraagt aan de lokale gemeenschap. Regelmatig worden Liempdenaren dan ook opgeroepen hun boodschappen in het dorp te blijven doen. Niet door de supermarkt zelf, maar door ondernemers, inwoners zelf en organisaties.

Familiebedrijf

Boon’s Markt is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1888. Tegenwoordig heeft de keten vestigingen in vooral midden-Nederland (Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland) en enkele winkels in Brabant (Bergen op Zoom en Aalst).

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Centrum. Meer van deze verhalen lezen? Download de BC-app in de Google Play Store of de Apple Store.

Uit de krant