Logo mooiboxtel.nl
De Rots zat vol met vertegenwoordigers van diverse seniorenorganisaties.   | Fotonummer: 27ff34
De Rots zat vol met vertegenwoordigers van diverse seniorenorganisaties. (Foto: Sander van Kasteren)

Tientallen betrokkenen denken in De Rots mee over notitie 'Samen Ouder Worden in Boxtel'

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots kwamen donderdag tientallen vertegenwoordigers van verschillende seniorenorganisaties bijeen om na te denken over het toekomstig seniorenbeleid in Boxtel. Op uitnodiging van de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel waren onder meer vertegenwoordigers van gemeente, vrijwilligersorganisaties en zorgprofessionals aanwezig. Zij waren eensgezind: door nu de samenwerking te zoeken moet een enorm en groeiend probleem afgewend worden.

Tijdens de ruim vier uur durende bijeenkomst in De Rots werden verschillende thema's rondom het prettig ouder worden in Boxtel besproken. Maar de gemeenschappelijke noemer was toch echt 'samenwerken'. Dat kan bijvoorbeeld met ontmoetingsplekken in de wijk zoals met de huiskamer op Hoogheem of de seniorenactiviteiten bij de Kinderboerderij die bijdragen aan het tegengaan van eenzaamheid en het vroegtijdig signaleren van andere problemen.

De welwillendheid om mee te werken is er. In een forumdiscussie met professionele partijen uit het werkveld gaf directeur-bestuurder Rob Dekker van Woonstichting JOOST aan dat hij zich wil inzetten voor een betere doorstroming van senioren op de woningmarkt. Hij liet weten dat hij, gesteund door een wetswijziging nu meer mag bouwen in het middeldure huursegment, Die mogelijkheid wil de woonstichting graag inzetten om te bouwen voor senioren, zodat zij kunnen doorstromen en starters weer de ruimte krijgen. Wel vraagt Dekker zich af of er in Boxtel genoeg gebouwd kan worden in het sociale huursegment.

Een ander punt van zorg werd aangestipt door Jef Mol van Zorggroep Elde en Maasduinen: geld. Want hoewel hij bijvoorbeeld in het restaurant van Simeonshof een succesvolle ontmoetingsplek ziet ontstaan, is het vanwege een overheidskorting van 26 procent op zijn werkbudget onmogelijk het initiatief rendabel te krijgen. En daar ligt hem ook een pijnpunt, zo bleek donderdag, want hoewel de intenties goed zijn, rusten veel taken op de schouders van vrijwilligers en mantelzorgers. En dat is gevaarlijk voor de continuïteit van de seniorenzorg, zag donderdag ook Jac Nouwens van de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel.

De oplossing? Vrijwilligers efficiënter inzetten is al een hele stap. En dat kan worden bereikt door de samenwerking op te zoeken en duidelijke afspraken te maken. Het feit dat zo'n beetje álle vertegenwoordigers uit het praktijkveld donderdag de moeite hadden genomen om naar De Rots te komen toont aan dat de eerste stappen gezet zijn. Het vervolg? Concrete afspraken die de werkgroep nog dit jaar met de verschillende partijen op papier wil zetten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>