Logo mooiboxtel.nl
Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgend jaar uit kan zien.   | Fotonummer: 810b10
Een impressie van de Rechterstraat zoals die er volgend jaar uit kan zien. (Foto: MTD Landschapsarchitecten)
Boxtel Binnen de Bruggen

Raad unaniem akkoord met plan herinrichting Rechterstraat

Boxtel - Hoewel er nog haken en ogen zitten in de details van de plannen, is de gemeenteraad dinsdag unaniem akkoord gegaan met het ontwerp van de Rechterstraat. 'Een toonbeeld van burgerparticipatie', aldus wethouder Eric van den Broek, die vol lof was over het plan. Dat kan rekenen op de steun van maar liefst 81 centrumondernemers. Dit najaar moeten de werkzaamheden beginnen.

De loftrompet klonk dinsdagavond uitgebreid. Niet alleen wethouder Eric van den Broek was namelijk positief, maar ook Filipe van den Borne, één van de leden van de werkgroep die het plan opstelde. 'Een mijlpaal', vormt het plan dat dinsdag op tafel lag volgens hem. Niet alleen omdat al sinds 2015 gepoogd wordt een grootschalige herinrichting van de Rechterstraat op de politieke agenda te krijgen, maar met name omdat het plan op de steun van maar liefst 81 ondernemers kan rekenen. En daar was de Boxtelse politiek het dinsdag unaniem mee eens. De wethouder bestempelde het plan zelfs niet meer als 'burgerparticipatie', maar juist als 'overheidsparticipatie', zo voortvarend ging de werkgroep te werk.

Dat wil niet zeggen dat de plannen voor het centrum niet kritisch gevolgd worden. Naast Van den Borne meldden zich namelijk nog drie insprekers. Namens de Fietsersbond vroeg Marcel van de Langenberg zich bijvoorbeeld af of de gemeente in de uitvoerfase wel voldoende rekening houdt met fietsers. Zo zouden er te weinig fatsoenlijke fietsenstallingen zijn. Want welke fietser parkeert zijn fiets nu bij de bieb en gaat dan te voet het centrum in? Hij kreeg bijval van Combinatie95-fractielid Stefan de Nijs die pleitte voor dialoog. Die dialoog komt er ook, zo verzekerde de wethouder, want in maart volgt overleg tussen de werkgroep, gemeente en belanghebbenden. Een ander idee dat tijdens dit overleg besproken wordt is de mogelijkheid om een (bewaakte) fietsenstalling te maken in een leegstaand winkelpand.

Ook de voorgenomen afsluiting van de kruising Fellenoord/Rechterstraat kwam ter sprake. Hoewel deze afsluiting formeel gezien geen onderdeel uitmaakt van de plannen met de Rechterstraat wilde wethouder Herman van Wanrooij wel toezeggen dat wanneer het benodigde verkeersbesluit voor het van kracht wordt eerst zal agenderen tijdens een raadsvergadering. Daarop trok het CDA een motie die opriep tot heroverweging van de afsluiting in.

Op het gebied van milieu sprak Jan Juffermans namens de Bomenbrigade zijn afkeur uit voor de voorgenomen kap van vier bomen in de Rozemarijnstraat. Van den Broek kon dinsdag echter de toezegging doen dat wanneer dat financieel en technisch haalbaar blijkt de bomen ergens anders te herplanten. Daar komt bij dat het aantal bomen met de herinrichting per saldo met 14 wordt uitgebreid, kon hij Juffermans geruststellen.

Hoewel op verschillende details kritiek kwam zag VVD-fractieleidster Dymph van de Vries er geen reden in het voorgestelde en breedgedragen plan af te keuren: "Als we dit niet willen steunen kunnen we wel stoppen met burgerparticipatie." En daar was eigenlijk de gehele raad het dinsdagavond wel mee eens: het voorstel werd unaniem aangenomen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037574&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooiboxtel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=528,529" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>