De accommodatie van ODC in park Molenwijk. De club heeft meerdere promoties meegemaakt, waaronder die in 1984.
De accommodatie van ODC in park Molenwijk. De club heeft meerdere promoties meegemaakt, waaronder die in 1984. Foto: Jan Hermens

Oud ODC: avontuur in hoofdklasse

Algemeen

Boxtelaar Jan van den Aker (87) is al 75 jaar trouw supporter van voetbalvereniging ODC. Hij schrijft van tijd tot tijd historische verhalen over ‘zijn’ club. 

Voor het eerst in de geschiedenis kon men zich op 16 september 1984 bij ODC opmaken voor een seizoen in de hoofdklasse. Bij aanvang van de competitie bleek dat de spelers zich moesten voorbereiden op tegenstanders die respect afdwongen op basis van naam en kwaliteit. Respect van voetballend Zuid-Nederland hadden de ODC-voetballers in de loop der jaren ook wel opgebouwd. Dit met trainer/coach Martien Pennings die voor het vijfde jaar voor de groep stond. De eerste wedstrijd bracht de Boxtelaren een thuisnederlaag, ze verloren met 0-1 van het Tilburgse Longa. Gedurende het seizoen trof ODC verschillende Limburgse tegenstanders. Daar hadden den Brabanders moeite mee, alleen in Weert bij Wilhelmina ‘08 won ODC met 1-2 door doelpunten van Arthur van den Biggelaar en Eric Peijnenburg. De tricolores wisten zich niet in de hoofdklasse te handhaven. Het team degradeerde, in het jaar dat de club zestig jaar bestond. Het seizoen in de eerste klasse verliep ook niet geweldig, vier zeges, tien gelijke spelen en acht verliesbeurten waren niet genoeg voor handhaving. Opnieuw degradatie dus, nu naar de tweede klasse. De Boxtelaren moesten vaak ver weg voor hun uitwedstrijden, zelfs naar Sluiskil, Middelburg en Zierikzee. Het elftal eindigde als vijfde.

Uit de krant